Data en locaties


Hieronder vind je het overzicht van de Pleisterplaatsen die de Voedselkaravaan dit jaar zal aandoen. We vullen deze pagina regelmatig aan met updates!


26 & 27 mei: Pleisterplaats Den Haag, Zuiderpark

De Voedselkaravaan strijkt neer in het Zuiderpark van Den Haag. Op het voedselthemapark in wording verzamelen we de verhalen uit het voedsellandschap van Den Haag in het Panorama Vork en Mesdag. Hier kan je mee bouwen aan het verhaal voer voedsel in en om Den Haag: waar haalde de stad in het verleden haar voedsel vandaan? Waar komt ons eten nu vandaan en wat denken we dat voor de toekomst belangrijk is? Het programma omvat ondermeer workshops, voedselexpedities naar initiatieven in en om de stad en pop-up diners in de straat. Bekijk het programma

Organisatie: Lokaal Voedsel Den Haag, Voedsel in het Hart van de Stad, Lekker Nassuh, Haagse Makers, Open netwerk Voedselinnovatie Zuid-Holland, Lusthof, Voedselfamilies, Fete de la Nature, Eerlijk Winkelen en Voedsel Anders.


21 – 23 juni: Pleisterplaats Dordrecht, Boerderij Landzicht (Strijen)

De Boer-Burger-dialogen zijn een tweedaags symposium over ‘Voedsel en Voeding voor Teler en Eter’ waarvan de onderdelen afzonderlijk te boeken zijn. Het symposium wordt voorafgegaan door een expeditie. Boeren en burgers met belangstelling voor duurzame voeding en voedsel nemen een kijkje in elkaars keuken. Wat is de rol van gemeenten in het opstellen van een gezonde voedselagenda voor de consument? Wat gebeurt er allemaal al zonder beleid? Welke maatschappelijke opgaven stelt de samenleving aan de voedselvisie van de overheid? Wat betekent het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU voor de toekomst van onze regio? Via de theatervertelling ‘Koning van het Grasland’ wordt een perspectief op het voedsel- en landbouwverhaal verbeeld door de toneelmakers van Jan Vos. Bekijk het programma 

Organisatie: Drechtstadsboer i.s.m. Provincie Zuid-Holland, LTO Noord, Transitiecoalitie Voedsel, Victor Deconinck Media, Dorp en Land Advies. Walnut Food & Hospitality Management en Voedsel Anders.


23 juni: Pleisterplaats Amsterdam, KIT

In de prachtige zalen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen organiseren we een brede en interactieve bijeenkomst om elementen aan te dragen voor een concreet en ambitieus Amsterdams voedselbeleid. Dat doen we in het ‘We Feed the City’ event, dat valt in het vijfdaagse ‘We Make the City’ festival. We gaan plannen en praktische ideeën uitwisselen over een gezonde voedselomgeving, bevorderen van korte ketens, stadslandbouw en groen in de stad, voedseleducatie, compostering, tegengaan van voedselverspilling en zorgen dat het voedsel dat we van ver weg halen op duurzame en eerlijke wijze wordt geproduceerd.

Organisatie: Platform Van Amsterdamse Bodem, Food Council MRA en Slow Food Youth Network Amsterdam en Voedsel Anders.


17 & 18 augustus: Pleisterplaats Dronten, Landgoed Roggebotstaete

Vroege deelnemers worden vrijdagavond warm onthaald met sterke voedselverhalen bij het kampvuur op Landgoed Roggebotstaete. Na een ongetwijfeld zwoele zomernacht onder de sterrenhemel van Flevoland is er op zaterdag een gevarieerd programma dat verhelderende inzichten biedt in de vele, vaak mysterieuze relaties tussen voedsel, natuur, gezondheid en welzijn. Het stevig ontbijt verteert goed tijdens een rondleiding door het landgoed waar onder meer Drentse heideschapen, Mangalitza varkens, Brandrode runderen en een voedselbos te bewonderen zijn. Mensen die hun energie kwijt willen, kunnen een handje helpen met de bouw van Slot Roggebot. Onder professionele begeleiding van Flevovelt kunnen hongerige bezoekers hun potje koken met verse, biologische ingrediënten van De Zonnehoeve en natuurlijk van het landgoed zelf. Zo vormt de pleisterplaats Dronten tevens een smakelijk hors-d’oeuvre voor de conferentie over biologisch voedsel en gezondheid die in november plaatsvindt op de Warmonderhof, de opleiding voor biologisch-dynamische landbouw in Dronten.

Organisaties: Stichting Landgoed Roggebotstaete, Flevovelt, De Zonnehoeve, Stichting Voedselbosbouw Nederland en Voedsel Anders.


29 september: Pleisterplaats Wageningen, Torckpark (ovb)

Als ‘voorafje’ organiseert de Voedselkaravaan in Wageningen op 24 mei en 28 juni al een Voedsel Anders-markt op de campus, waar boeren en studenten zowel producten als verhalen kunnen uitwisselen. En eind september brengt de Voedselkaravaan een heus festival middenin het centrum. Ontmoet daar lokale producenten en verwerkers, doe mee aan proeverijen, dans in de zon en vertel je eigen voedselverhaal. We gaan ook op fietsexcursie door het stedelijke en rurale landschap om daar initiatieven te bezoeken voor gezonde voedselproductie in een lokale economie. Onderweg word je verrast door theatrale en muzikale intermezzos. En we sluiten af met een zinnenprikkelende maaltijd gekookt door vluchtelingen met bijdragen van verschillende sprekers!

Organisatie: Boerengroep, RUW, Otherwise, Streekeigen Producten Nederland, Slow Food Rijnzoet, THUIS, Cultivate!, EURijn en Voedsel Anders 


5 oktober: Pleisterplaats Nijmegen, Landgoed Grootstal

We maken gebruik van het ‘Nijmegen Green Capital of Europe’- jaar om op 5 oktober op Landgoed Grootstal de aandacht te vestigen op de voedseltransitie. Bereken de ‘foodprint’ van je ontbijt, en wandel of fiets naar enkele voorlopers – een samenoogst-tuin en een voedselbos – die laten zien dat het anders kán, en…opschalen naar grootschaliger landbouw is mogelijk! Maak in workshops of op de markt voor alle Nijmegenaren kennis met voedseltassen, boerencoöperatie, ‘groen en gezond’, en geef je mening in een debat over voedselbeleid in Nijmegen en voedsel- en landbouwbeleid in Gelderland.

Organisatie: Slow Food, Van Tuin Tot Bord, Food and Future, landgoed Grootstal, Nijmegen Green Capital of Europe en Voedsel Anders 


Oktober: Pleisterplaats Horst, exacte datum en locatie volgen nog

In Horst staat de Voedselkaravaan stil bij de mogelijkheden om de gangbare land- en tuinbouw (sneller) te verduurzamen. Wat zijn de meest kansrijke, duurzame alternatieven voor beleid, praktijk en onderzoek rond de gangbare land- en tuinbouw en hoe kunnen er nieuwe bruggen worden geslagen tussen boeren en burgers? ’s Morgens zijn er excursies naar inspirerende initiatieven zoals Kipster in Oirlo, een buurtmoestuin in Venlo en de People’s Farm in Maasbree. Op het middagprogramma staan diverse workshops rond thema’s als de verduurzaming van de intensieve veehouderij en de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Organisatie: o.a. SP-Werkgroep Land- en Tuinbouw, Milieudefensie en Voedsel Anders

 

 Lees meer over de Voedselkaravaan