Food.Film.Fest. 2023

Welkom op Food.Film.Fest., een filmfestival met vertoningen over heel Nederland. Met een interessante, prikkelende waaier aan films, willen we zo veel mogelijk burgers inspireren over hoe voedsel anders kan. Vorig jaar vertoonden zo meer dan tachtig lokale initiatieven een door ons geselecteerde film. In een voor- of nabespreking gingen ze met hun publiek in gesprek. 

Food.Film.Fest. gaat in 2023 net als vorig jaar door van 10 november tot en met 10 december. Maak jij deel uit van dit grootse festival?


PROGRAMMA

PROVINCIE GELDERLAND

PROVINCIE NOORDHOLLAND

PROVINCIE LIMBURG

PROVINCIE OVERIJSEL

PROVINCIE UTRECHT

PROVINCIE GRONINGEN

PROVINCIE ZUID-HOLLAND

VLAAMSE PROGRAMMA

Zelf een filmvoorstelling organiseren? Meer informatie vind je onderaan deze pagina.


DE FILMS

SUR LE CHAMP!

Een film van Michael Antoine, Nicolas Bier en Jean-Simon Gérard – België – 2020 – 60 minsur le champ!

Wat als we nu eens beter gingen produceren, in de plaats van altijd meer? In de marge van de grootschalige landbouw evolueren steeds meer boeren, zowel in hoge- als in lageinkomenslanden, naar een geloofwaardig alternatief model: duurzame familiale landbouw. Een veerkrachtig model gebaseerd op agro-ecologie en op harmonieuzer en duurzamer samenleven met onze omgeving.

Sur le champ! brengt ons het hoopvolle verhaal van Cédric in België, Diamar in Peru en Mariam in Burkina Faso. Boeren en boerinnen die tonen hoe voedsel anders kan!

BEKIJK DE TRAILER

Familiale boeren wereldwijd // alternatief // regeneratieve landbouw

UNE OASIS D’ESPOIR

Een film van Jean-Baptiste Pouchain, Nicolas Van Ingen – Frankrijk – 2018 – 52 min

une oasis

Une oasis d’espoir vertelt over de verweven lotgevallen van twee protagonisten in de Marokkaanse Sahara: de bewoners van M’Hamid in de ooit zo idyllische Drâavallei, en Tahar El-Ammari, zoon van de nomadische Aribs-stam. Terwijl de inwoners van M’Hamid vechten tegen de komst van een megadam en de verwoestijning van hun vallei, werkt Tahar zo’n 35 kilometer verder om de oase waarin hij geboren werd te herstellen.

BEKIJK DE TRAILER

Permacultuur // verwoestijning // regeneratieve landbouw

THE MILK SYSTEM

Een film van Andreas Pichler – 2017 – Duitsland/Italië – 91 min

Milk System

Melkveehouders, politici, lobbyisten, ngo’s en wetenschappers buigen zich over de verborgen kosten en gevolgen van een industrie met wereldwijde impact. Ze leggen verrassende waarheden achter het systeem bloot. Wie profiteert ten koste van wie? Heeft het systeem een toekomst en zijn er alternatieven? Een reis door Europa, West-Afrika en China die afrekent met vooroordelen en oplossingen aan het licht brengt.

BEKIJK DE TRAILER

Intensieve melkveehouderij // Europees landbouwbeleid // machtige lobby’s

TOGETHER WE GROW

Een film van Jordan Osmond – 2022 – Nieuw-Zeeland – 38 min 

Together

Together We Grow is een kort, maar krachtig portret van een gemeenschapsproject in Nieuw-Zeeland waar gezaaid, geoogst, gekookt, genaaid, gerepareerd, gedeeld en gegroeid wordt. Volgens de oprichter Julia Milne is het model overal toepasbaar. Laten wij ons inspireren? 

BEKIJK DE TRAILER

Voedsel als gemeenschapsvormer  // maatschappelijke kwetsbaarheid // moestuinieren

SEED: THE UNTOLD STORY

Een film van Jon Betz en Taggart Siegel – 2016 – VS – 94 minSeed: The Untold Story

Maar weinig dingen zijn zo wonderbaarlijk en vitaal als zaden. Als kleine tijdcapsules bevatten ze de geschiedenis, het leven en de toekomst van een plant. In de afgelopen eeuw is 94% van de zaadsoorten echter verdwenen. Deze eens zo overvloedige diversiteit – het resultaat van duizenden jaren samenwerken van boer en natuur – is drastisch teruggebracht in de naam van industriële vooruitgang en bedrijfswinsten. 

Seed: The Untold Story volgt gepassioneerde zaadbewaarders die onze 12.000 jaar oude voedselerfenis willen beschermen. Boeren, boerinnen, wetenschappers, advocaten en inheemse zaadbewaarders voeren een bemoedigende strijd voor voedselsoevereiniteit, beginnend bij het begin: zaadjes. 

BEKIJK DE TRAILER

Zaadbewaarders // voedselsoevereiniteit // machtige agro-voedingslobby’


MEEDOEN AAN FOOD.FILM.FEST. IN VIER STAPPEN:

1. SCHRIJF JE IN EN KRIJG TOEGANG TOT DE TOOLKIT

Eens je bent ingeschreven, krijg je toegang tot de toolkit. Je vindt er de films, educatief materiaal, mooie visuals en de doe-het-zelfbundel. In die bundel staat gedetailleerd uitgelegd hoe je van je vertoning een succes maakt.

We voorzien een online info-moment  waarop we de toolkit overlopen en je vragen kan stellen (links ontvang je bij inschrijven): 

Maandag 30/10 om 19u30

2. ORGANISEER JE VERTONING

Ga aan de slag met je gemeente, bedrijf of organisatie. Prik een datum tussen 10 november en 10 december, zoek een locatie en gebruik het promomateriaal uit onze toolkit. Misschien is er in je buurt een interessante partner die wil meewerken voor de voor- of nabespreking of een mooie locatie ter beschikking heeft.

3. ZET JE VERTONING OP HET PROGRAMMA

Kies je film(s) en bezorg ons de details van je vertoning. Je ontvangt daarvoor half oktober een formulier via mail. Zorg voor promotie via je website of een Facebookevenement. Wij voegen je vertoning toe aan het online programma van Food.Film.Fest. 2023.

4. MAAK ER EEN FEESTJE VAN

Ontmoet, wissel uit, verdiep, leer bij en vooral, geniet!

>>>SCHRIJF JE IN! <<<

Voor vragen stuur je een mailtje naar info@voedselanders.nl

Heb je nog vragen, stuur dan een mailtje naar info@voedselanders.nl!