Voedsel Anders Conferentie 2020

Read this page in English

CORONA-UPDATE: Helaas hebben we moeten besluiten om de Voedsel Anders conferentie uit te stellen tot later in het jaar. We maken de nieuwe datum zo snel mogelijk bekend.

Zes excursies, 80 workshops en pioniersverhalen, discussie, een boerenmarkt, lekker lokaal eten en vele ontmoetingen. Ben je erbij?

Samen gaan we een nieuwe stap zetten in de transitie naar duurzaam en eerlijk voedsel en landbouw. Op 3 en 4 april 2020 organiseren we de derde landelijke Voedsel Anders-conferentie in Wageningen voor iedereen die zich daarbij betrokken voelt!

De Voedsel Anders conferentie 2020

Sinds de eerste Voedsel Anders conferentie in 2014 is er veel gebeurd. De uitdagingen en kansen van ons landbouw- en voedselsysteem staan inmiddels stevig op de politieke agenda. Maar tegelijk is de urgentie om de omslag naar een duurzaam, rechtvaardig systeem te maken groter dan ooit.

Op Voedsel Anders 2020 kijken we naar successen, obstakels en oplossingen om te komen tot een ander voedselsysteem. Welke successen hebben we al geboekt en wat hebben we geleerd?  Hoe kunnen we de knelpunten die we tegenkomen oplossen of omzeilen? Hoe maken we de beweging nog sterker en diverser? Welke kansen liggen er om samen nieuwe stappen te zetten naar een rechtvaardig en duurzaam voedsel- en landbouwsysteem?

Foto door Joyce Fabriek

Net als bij de eerdere Voedsel Anders-conferenties draait het programma grotendeels op de inhoudelijke bijdragen van de ca. 1000 deelnemers. In de workshops en discussies delen we inspirerende verhalen, benoemen we leer- en knelpunten en zoeken we naar oplossingen. We leggen nieuwe verbindingen en komen tot nieuwe inzichten.

Programma en workshops

Het dagprogramma vind je hier.

De workshops vormen het hart van de conferentie. Je kunt kiezen uit zo’n 100 workshops over uiteenlopende thema’s, van gezonde bodems en stikstof tot koken met restjes en van het opzetten van voedselcoöperaties tot het versterken van de beweging. Naast de workshops komt er een Inspiratie Carrousel waar je meer kunt leren over specifieke initiatieven. Op vrijdagochtend kun je meedoen aan een vijftal mooie excursies. Ook is er op zaterdag een boerenmarkt en zijn er kunstenaars betrokken.

Hoe ging het ook alweer in 2016? Kijk het hier terug.

Een financiële bijdrage

Een conferentie organiseren kost veel geld. En op dit moment is er nog geen budget. We beperken de kosten met veel vrijwillig werk en bijdragen in natura. Voor deelnemers (vooral voor boeren en studenten) willen we de kosten laag houden. Voedsel Anders 2020 staat of valt daarom met financiële bijdragen van de deelnemende organisaties en individuen. Kan jouw organisatie een bijdrage leveren? Laat het ons dan snel weten. Stuur daarvoor en voor andere vragen een mailtje naar info@voedselanders.nl.

Wij hopen op veel reacties en kijken uit naar jouw deelname aan een leerzaam en inspirerend Voedsel Anders 2020!

Het organiserende Voedsel Anders-kernteam:

Fransjan de Waard, Guus Geurts, Hanny van Geel, Henk Renting, Janneke Bruil, Jeanet van der Woude, Laura van Oers, Leonardo van den Berg, Liane Lankreijer, Loes van Loenen, René de Bruin, Samira van der Loo, Tjerk Dalhuisen en Veerle Slegers.