Food Film Fest 2024

Food.Film.Fest. is terug! Van 10 november tot en met 10 december 2024 kan je in tal van Vlaamse en Nederlandse steden en gemeenten gaan kijken naar inspirerende verhalen over hoe voedsel anders kan. Verschillende organisaties houden ook een voor- en/of nagesprek.

Het industriële voedselsysteem staat onder druk. Toenemende bodemdegradatie door intensief gebruik, de problemen met pesticideresistentie en groeiende bezorgdheid over dierenwelzijn in grootschalige productiefaciliteiten: deze kwesties onderstrepen de kwetsbaarheid van het huidige systeem en benadrukken de noodzaak van verandering.

Tijdens Food.Film.Fest. vertonen gemeenten en vrijwilligersgroepen op een laagdrempelige manier inspirerende verhalen over de uitdagingen én oplossingen van ons voedsel in de toekomst. Het festival biedt niet alleen reflectie, maar ook handelingsperspectief voor een eerlijker en duurzamer voedselsysteem.

Interesse om er mee je schouders onder te zetten? Meld je hier alvast aan (NL) // (BE)

DE FILMS

THE PICKERS

Een film van Elke Sasse – Duitsland/Griekenland – 2024 – 80 minThe Pickers op F.F.F. 2024

Waar komen de goedkope groenten en fruit die we het hele jaar door kopen vandaan? The Pickers brengt de onbesproken realiteit aan het licht: aan ons eten hangt de bittere smaak van uitbuiting. Een reis door de verschillende Europese teeltgebieden toont hoe migranten in precaire en soms illegale omstandigheden onze groenten en fruit oogsten. Maar er is een uitweg uit dit systeem: een sinaasappelboomgaard in Zuid-Italië toont dat het ook eerlijk kan.

BEKIJK DE TRAILER

Intensieve groente- en fruitteelt // onrecht // migrantenarbeiders

THE SEEDS OF VANDANA SHIVA

Een film van Camilla Becket en Jim Becket – VS/Australië – 2021 – 82 minThe Seeds of Vandana Shiva op F.F.F. 2024

The Seeds of Vandana Shiva vertelt het opmerkelijke levensverhaal van de Ghandiaanse eco-activist en agro-ecoloog Vandana Shiva. We krijgen zicht op de bepalende gebeurtenissen die haar tot de moderne revolutionair maakten die ze vandaag is. Al veertig jaar strijdt ze tegen de chemisch afhankelijke en winstgedreven landbouwsector. De film onthult hoe multinationals zoals Monsanto vastberaden strijden om de controle over zaden – want daar ligt de macht over ons voedsel. Vandana Shiva toont dat de enige weg vooruit voor de toekomst van voedsel ecologisch, duurzaam en biodivers is.

BEKIJK DE TRAILER

Zaden // eco-activisme // machtige lobby’s

ONDER HET MAAIVELD

Een film van Mark Verkerk – Nederland – 2023 – 83 minOnder het Maaiveld op F.F.F. 2024

Een groepje stedelingen gaat op een klein stukje grond, net buiten de grote stad, aan de slag met het realiseren van een droom. Werkend in de tuin zien ze hoe het wemelende leven onder het maaiveld onmisbaar is voor het voortbestaan van het bovengrondse leven.

Onder het Maaiveld toont de ongeziene gemeenschap van wortels, larven, schimmels die zich onder onze voeten bevindt. In de afgelopen decennia zijn we altijd meer ‘ontworteld’. Deze film brengt ons een stukje terug naar de aarde.

BEKIJK DE TRAILER

Opgelet! De eerste 25 organisatoren die deze film aanvragen, kunnen hem gratis vertonen. Daarna betaal je een licentievergoeding voor de vertoning. Wees er dus snel bij!!

Verbinding met de natuur // ecologisch bewustzijn // moestuinieren

THANK YOU FOR THE RAIN

Een film van Julia Dahr – Verenigd Koninkrijk/Noorwegen – 2017 – 87 minThank You For The Rain op F.F.F. 2024

Een Keniaanse boer, Kisilu, gebruikt zijn camera om het leven van zijn familie, zijn dorp en de schade van de klimaatverandering vast te leggen. Veel boerenfamilies, zoals die van Kisilu, worden gedwongen hun huizen te verlaten op zoek naar een nieuw begin. Wanneer een gewelddadige storm hem en een Noorse filmmaker samenbrengt, zien we hem transformeren van een vader tot een gemeenschapsleider en activist op het wereldtoneel. Kisilu vertelt zijn verhaal en toont ons de kracht van een samenwerkende gemeenschap, boslandbouw en doorzettingsvermogen.

BEKIJK DE TRAILER

Klimaatkwetsbaarheid in Afrika // gemeenschapsopbouw // landbouwbeleid

VOGELS KUN JE NIET MELKEN

Een film van Barbara Makkinga – Nederland – 2023 – 103 minVogels Kun Je Niet Melken op F.F.F. 2024

Melkveeboer oer Bote de Boer uit Tjerkwerd Súdwest-Fryslân kijkt reikhalzend uit naar de komst van de grutto. In heel Friesland laat deze weidevogel zich nauwelijks nog zien, maar bij hem blijft hij komen, in grote getale zelfs. Ook dit jaar is alles gereed voor zijn komst. Astrid, Bote’s vrouw, gunt haar man zijn vogels. Maar er is één probleem: als weiland voor vee zou deze grond veel meer kunnen opbrengen. En dat is hoe de zonen van Bote de toekomst zien. 

Een film over de band tussen landbouw en natuur, en het boerenbestaan in de Lage Landen anno nu. 

BEKIJK DE TRAILER

Opgelet! De eerste 25 organisatoren die deze film aanvragen, kunnen hem gratis vertonen. Daarna betaal je een licentievergoeding voor de vertoning. Wees er dus snel bij!!

Familiale boeren // intensieve melkveehouderij // natuurbehoud en biodiversiteit

BOMEN OP MIJN LAND

Een film van Joris van der Kamp – Nederland – 2024 – 58 minBomen op mijn land op F.F.F. 2024

De boeren en boerinnen in Bomen op mijn land weten waarvoor ze het doen. Vol liefde voor het vak delen ze hoe de natuur deel uitmaakt van hun landbouwpraktijk. Je hoeft niet spiritueel te zijn om te voelen dat deze voorbeelden van boslandbouw bruisen van de energie. Monocultuur en uitgeputte bodems? Dat kan anders! 

BEKIJK DE TRAILER

Boslandbouw // natuur en landbouw hand in hand // biodiversiteit en voedselzekerheid

Voor vragen stuur je een mailtje naar info@voedselanders.nl