Over ons

Het zou onmogelijk zijn geweest om onze boodschap te verkondigen in Nederland en België zonder Voedsel Anders en de rest van de voedselbeweging. En dit is nog maar het begin.” – Pablo Tittonell, professor in agroecologie, spreker op de eerste Voedsel Anders-conferentie (2014)

Door mijn stage voor Voedsel Anders heb ik ingezien dat verandering in het voedsel- en landbouwsysteem samen moet gaan met het opbouwen van een sociale beweging. In mijn studie is eigenlijk alleen aandacht voor technische aspecten van de landbouw.” – Hanna Kool, studente plantenwetenschappen, Wageningen Universiteit


Wij zijn meer dan 2500 actieve burgers, al dan niet aangesloten bij een organisatie, waaronder boeren, vissers, studenten, permaculturisten, stadslandbouwers, kunstenaars, natuurliefhebbers, onderzoekers, activisten, denkers en doeners, kokers en eters. Ook jij bent van harte welkom.

Het Voedsel Anders netwerk is in 2012 gestart om de beweging te versterken van mensen in Nederland en Vlaanderen die een ander systeem van voedsel en landbouw willen. Onze kernbegrippen zijn: eerlijke prijzen voor de producent, gezond en lekker eten, samenwerken met de natuur, beperken van de macht en invloed van de grote agrochemische bedrijven, korte ketens, rechtvaardige handel, toegang tot grond en zeggenschap van producent en burger over het voedsel. Dit vinden vele organisaties met ons, en die ondertekenden daarom het Voedsel Anders manifest. Je vindt hun logo’s onderaan deze pagina.

In het voorjaar van 2014 kwamen wij in groten getale bijeen op de eerste Voedsel Anders conferentie aan de Universiteit van Wageningen. In 2015 organiseerden we de Bodem Anders-bijeenkomst. In februari 2016 vond de tweede Voedsel Anders conferentie plaats en in 2018 trok de Voedselkaravaan door heel Nederland. In 2020 wilden we met vele anderen wederom een grote conferentie organiseren. Daar stonden al 80 workshops voor klaar. Maar door Corona werd dit uiteindelijk, onder de noemer VA2020, een heel bijzonder samengesteld programma van online bijeenkomsten en fysieke excursies door het hele land.

In 2022 werd de derde Voedsel Anders Conferentie georganiseerd, met meer dan 50 workshops en meer dan 60 betrokken organisaties die actief zijn in een thema binnen de voedselbeweging.

In België is Voedsel Anders Vlaanderen heel actief.

Foto Voedsel Anders Kernteam genomen op VA Conferentie 2022

Voedsel Anders Nederland wordt getrokken door een kernteam, momenteel bestaande uit:

Fransjan de Waard
Guus Geurts
Henk Renting
Jeanet van der Woude
Katie Sandwell
Laura van Oers
Liane Lankreijer
René de Bruin
Tjerk Dalhuisen
Veerle Slegers
Yanina Willet
Loes van Loenen

Wil je ook wat doen binnen Voedsel Anders? Schrijf je in voor de nieuwsbrief of laat van je horen via info@voedselanders.nl

Voedsel Anders wordt ondersteund door:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *