Terugkijken: workshop ‘Eten uit de duurzame korte keten’

Drie succesvolle initiatieven in beeld

Met 35 deelnemers gingen we op 1 december in gesprek met drie succesvolle duurzame korte keten initiatieven: Lekkernassûh, de Streekboer en Jouw Dagelijkse Kost. De drie sprekers Cristien Temmink, Janco Heida en Monique van Etten vertelden ons het verhaal achter hun initiatief, de successen die ze gaandeweg behaald hebben en de lessen die ze geleerd hebben. Leerzaam voor eenieder die zelf aan de slag wil gaan of bij een initiatief betrokken is.

Kijk hieronder de workshop terug. Er volgt nog een uitgebreid verslag.

Steeds meer mensen willen hun eten van dichtbij halen. Korte, duurzame voedselketens zorgen voor een directe verbinding tussen boeren en burgers, zorgen voor eerlijkere prijzen en transparantie en maken duurzame agroecologische voedselproductie mogelijk.

Afhaalpunten, groenteabonnementen en stadswinkels brengen duurzaam eten naar de consument. Tijdens deze workshop leer je over duurzaam boodschappen doen in de korte keten via 3 inspirerende initiatieven: de Streekboer, Lekkernassûh en Jouw Dagelijkse Kost zijn voorbeelden van korte ketens die een breed assortiment bieden aan duurzaam geproduceerd voedsel uit de omgeving. Deze initiatieven werken bovendien aan het terugdringen van verspilling en zetten zich in voor verpakkingsarm winkelen. Burgers kunnen deelnemen door actief te zijn als vrijwilliger, en door er regelmatig boodschappen te doen.

Hoe maak je zo’n initiatief tot een succes?

Er zijn allerlei vragen en uitdagingen voor deze initiatieven: hoe bereik je nieuwe klanten(groepen), hoe krijg je ondersteuning van de gemeenschap? Welke samenwerkingspartners zijn cruciaal? Wat voor afspraken maak je met boeren, wat is een eerlijke prijs? Hoe zorg je voor effectieve logistiek en transport? Wat voor soort informatie verstrek je aan de consumenten? Wat moet je in ieder geval geregeld hebben?

Maak kennis met drie succesvolle initiatieven, die elk op geheel eigen manier bijdragen aan boodschappen doen in een duurzame korte voedselketen. Uiteraard is er volop tijd om vragen te stellen aan de sprekers en aan elkaar, en om te netwerken. 

Deze workshop is interessant als je een korte keten initiatief hebt of wil starten, of als je graag mee wil denken. De workshop vindt plaats in het kader van het project Goed Punt.  

Moderatie door Janneke Bruil.

Sprekers

Janco Heida, De Streekboer

Kijk hier een introductievideo over de Streekboer (Rabobank)

De Streekboer is al vijf jaar bezig met een online webshop waarop een 50-tal boeren uit Noord-Nederland hun waren direct kunnen aanbieden; consumenten maken een keuze uit het aanbod en halen hun pakket zelf op bij een van de vele afhaalpunten. De Streekboer maakt lokaal voedsel toegankelijk. Zo stimuleert de Streekboer de lokale productie, en consumenten maken onderdeel uit van de voedseltransitie.

Cristien Temmink, Lekkernassûh



Lekkernassûh is een georganiseerde gemeenschap van mensen die samenwerkt richting een eerlijk, lokaal voedselsysteem in en rondom Den Haag. Samen met boeren uit de regio zorgen ze voor verse groenten, geteeld zonder gif en kunstmest en zonder verpakkingsmateriaal.
Deelnemers van de gemeenschap organiseren wekelijkse versmarkten op verschillende locaties, waar mensen een groentepakket komen halen, en losse producten kunnen kopen.
Georganiseerd door de gemeenschap, voor de gemeenschap: zo werkt Lekkernassûh.

Een van de versmarkten van Lekkernassûh, in juli 2019

Monique van Etten, Jouw Dagelijkse Kost

Winkel Jouw Dagelijkse Kost op 1 oktober 2019, net voor de opening

Jouw dagelijkse kost is een nieuwe winkel (open sinds oktober 2019) in Leeuwarden in Friesland, die een breed assortiment aan producten aanbieden, allemaal duurzaam en lokaal gemaakt. Je kunt er simpelweg al je dagelijkse boodschappen doen en dat komt dan allemaal uit de regio, van 45 producenten. ‘We kennen de makers van alle producten hier in de zaak,’ vertellen Monique en Ronny de eigenaars. ‘Voor de groenten rijden we drie keer per week langs de boeren en ze komen zelf ook regelmatig hier met hun spullen. Dat zijn vaak kleine boerderijen uit de buurt, die op een halve hectare van alles en nog wat verbouwen en volledig biologisch bezig zijn.’

Deze workshop zal opgenomen worden, en later te zien zijn op onze website.

Deze workshop is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de POP3 Korte Voorzieningsketens van de Provincie Gelderland en de Europese Unie.