Voedselkaravaan Noord-Nederland: zaterdag 13 oktober in Drachten

Op 13 oktober is het Festival B in Drachten de pleisterplaats van de Voedselkaravaan. Ontdek hoe de bodem, boeren, bijen en biodiversiteit de basis zijn van jouw gezondheid en tevens zorgen voor smaakvol eten, een beter klimaat en een duurzaam voedselsysteem. Het festival is de afsluiting van de Soil Food week.

WaarDe Lawei in Drachten | Laweiplein 1, Drachten
Wanneer: zaterdag 13 oktober 2018
Hoe laat: 9.30 – 17.00 uur
Toegangsprijs:  17,50 euro. LET OP: Met kortingscode VOEDSELANDERS krijg je € 2,50 korting op de entreeprijs.

Festival B gaat over de bodem van je gezondheid. Bedoeld voor iedereen die zich fitter, sterker en gezonder wil voelen. Het laat alles zien over bodem, boeren, basis, bord, buik, bijen en biodiversiteit. Wat staat er op het programma?

  • Inspirerende sprekers als Vandana Shiva, Rineke Dijkinga, Esther Nederhof, Juglen Zwaan, Peter Klosse, Theo Mulder, Ineke Haisma, Albert Kooy en Green Evelien.
  • Een voedselquiz voor publiek en kandidaten in de Provinciale Staten verkiezingen. Deze interactieve sessie met Henk Renting en Bregje Hamelynck is een volgende stap op weg naar een ambitieus provinciaal voedselbeleid.?Over ?lokaal en regionaal voedselbeleid?, laat je stem horen en test je kennis over voedsel, duurzaamheid en gezondheid en ontdek wat je zelf kan doen.
  • Een uitgebreide markt met standhouders gericht op voeding en gezondheid.
  • Boeren die met passie vertellen over hun bedrijf, workshops, stand-up sessies en nog veel meer.
  • Een heerlijk lunch bereid volgens receptuur van Rineke Dijkinga.

Zie de website van Festival B voor tickets en meer informatie.

 


Soil Food Week: een nieuwe koers
Het roer moet om en kan om. Dát is het uitgangspunt van Festival B als onderdeel van de  Soil Food Week, die op 10 oktober van start gaat en zich op Noord-Nederland richt. Deskundigen uit de hele wereld buigen zich vanaf 10 oktober, samen met agrariërs en consumenten, over het belang van een gezonde bodem. ,,Bodem is de basis van ons bestaan. Voor ons voedsel, onze gezondheid, de biodiversiteit, waterkwaliteit en het klimaat”, aldus Marlise Vroom namens de organisatie. ,,Het gaat niet goed met de bodem. Het moet anders en het kán anders. Dat laten we zien in de Soil Food Week.”

Op 10 oktober (de dag van de Duurzaamheid) start de Soil Food Week met een vijf meter hoog plastic Frisian Trojan Horse, gemaakt door studenten, die door de Leeuwarder grachten vaart en aandacht vraagt voor de plastic problematiek.

Voor agrariërs  en iedereen die meer van de bodem wil weten, is er op 11 oktober het Symposium Symphony of Soils in het Ecomunity Park in Oosterwolde. Het symposium staat nadrukkelijk stil bij de vragen ‘Wat is een vitale bodem eigenlijk?’ en ‘Hoe kun je de bodem verbeteren?’. Presentaties van ervaringsdeskundigen en experts, praktische bodem-beleef-sessies en workshops. Ter afsluiting vindt de première plaats van de speciaal voor het symposium gecomponeerde ‘Symphony of Soils’.

Op vrijdag 12 oktober is in Oosterwolde de conferentie Organic Food and Our Future Food SystemInternationaal bekende sprekers uit de biologische landbouwsector gaan in gesprek met de deelnemers over een duurzaam voedselsysteem voor de toekomst. Te gast zijn onder meer de alternatieve Nobelprijswinnaar Vandana Shiva, de Amerikaanse ecoloog John Liu en andere grote namen als Nic Lampkin, Rattan Lal, Peggy Miars, Frank Eyhorn en Volkert Engelsman. Organisator Martien Lankester: ,,Wat er op 12 oktober in Oosterwolde plaatsvindt is uniek. Zelden zijn er zoveel prominenten op dit gebied bij elkaar. Het congres is een must voor iedereen die zich bezighoudt of interesseert in biologische landbouw of er meer van wil weten.”

En tenslotte vindt op 13 oktober dan Festival B plaats, tevens pleisterplaats van de Voedselkaravaan van Voedsel Anders.