28 september: Voedselkaravaan in Wageningen

De Voedselkaravaan 2018 van Voedsel Anders bezoekt op vrijdag 28 september Wageningen.

Op woensdag 26 september is er trouwens al een voorafje middels een lunch-lezing over Community Supported Agriculture door Klarien Klingen van Toekomstboeren (12.30u – 13.30u, Leeuwenborg, Hollandseweg 1, zaal C0076).

Programma 28 september:

Wij oogsten hier geluk is een portret van 6 boeren (waaronder twee Wageningse) die community supported agriculture doenHet is een verhaal over hun passie en idealen, de band met hun leden, de strijd om land, de twijfels en de tegenslagen, en hun dromen voor de toekomst. Waarom kiezen zij ervoor om van de gangbare landbouw af te wijken? Bovenal laat de film zien hoe mooi deze vorm van voedselproductie is. Regie: Jildou Friso, 2017. Taal: Nederlands, ondertiteling: Engels. 35 minuten

Trailer:


  • 20:00u
    Michiel Korthals (filosoof, emeritus professor en auteur van “Goed Eten“) gaat in op wat Goed Eten kan betekenen voor een stad als Wageningen. Reactie van loco-burgemeester Lara de Brito. Toegang gratis.

Over Goed Eten:

Eten is een van de belangrijkste dingen in ons leven. Maar is het niet zo dat uitbuiting, extreem over- gewicht, ondervoeding, honger en grote milieuschade enkele gevolgen zijn van onze wijze van consumeren? Dit zou toch anders moeten kunnen?

In Goed eten. Filosofie van voeding en landbouw behandelt Michiel Korthals deze vragen en ontwikkelt hij een model om de kloof tussen productie en consumptie te overbruggen. Directe verbindingen tussen voedsel en het dagelijks leven, de voorkeur voor regionale verbanden boven de wereldmarkt, bevordering van voedselvaardigheden en een eerlijkere verdeling van aandacht voor voedingsstijlen staan daarin centraal. Goed eten draait om de vraag welke rol boeren, consumenten, overheden en marktpartijen kunnen spelen in de productie van smaakvoller en ethisch verantwoord voedsel.

  1. de Volkskrant, 4 mei 2018: Omzichtig pleidooi voor een verantwoord voedselsysteem: Goed eten
  2. Trouw, 27 mei 2018: Filosoof Michiel Korthals: We stellen veel te weinig vragen bij ons eten
  3. De Correspondent, 11 juni 2018: Er is een grote omwenteling nodig. Ons levensgeluk hangt ervan af.

  • 22:00 u
    Afsluitende borrel en feest met band in Vreemde Streken. Toegang gratis.

 

Bekijk het Facebook-evenement voor het laatste nieuws.

De Voedselkaravaan in Wageningen wordt georganiseerd door Voedsel Anders in samenwerking met Slow Food Rijnzoet, Boerengroep, OtherWise, Streekeigen Producten Nederland, SP-Wageningen, Vreemde Streken en de bblthk.