Zintuigen te kort! Impressie Voedselkaravaan in Den Haag

Als eerste pleisterplaats van de Voedselkaravaan 2018 bood Den Haag in het weekend van 26 en 27 mei een zeer veelzijdig doorkijkje naar een duurzame toekomst voor ons voedselsysteem. Er was zoveel te beleven dat onze reporters ter plaatse zintuigen te kort kwamen.

Uit het ruime aanbod aan voedselexpedities die de reizigers van de Voedselkaravaan konden ondernemen, kozen zij voor een bezoek aan Voedsellokaal De Gymzaal en een wandeling door het Zuiderpark, dit jaar omgedoopt tot Voedselpark.

Het Panorama Vork en Mesdag bood een prikkelend overzicht van het voedsellandschap in en rond Den Haag. Onze verslaggevers aten er krekelburgers die per kilo eetbare eiwitten véél minder water, veevoer en land ‘verbruiken’ dan vergelijkbare eiwitproducten uit de reguliere veehouderij. Zij bezochten ook Resto van Harte, dat betaalbare, gezonde driegangendiners organiseert in buurthuizen en scholen door heel Nederland.

 

 

 

 

De Haagse Tuinbank ondersteunt moestuinprojecten bij het nemen van bureaucratische obstakels. De jongens van ReNature vertelden over hun nieuwe project in Indonesië over educatie rondom ‘agroforestry’, een vorm van herstellende boslandbouw waar akkerbouw of veeteelt met bomen en struiken worden gecombineerd. En De compostbakker van Den Haag werkt samen met moestuinen, scholen en buurthuizen bij het maken van ‘heerlijke, verse compost’. Dit levert behalve voeding voor de bodem ook een sociale, verbindende plek – precies wat voedsel doet.