Programma Voedselkaravaan Nijmegen, 4 oktober

Foto: Eetbaar Nijmegen


In dit jaar van Nijmegen Green European Capital doet de Voedselkaravaan op 4 oktober Landgoed Grootstal aan. Deze dag heeft als doel nieuwe verhalen en aanbevelingen te doen over de transitie naar een duurzaam en rechtvaardig voedselsysteem. In het Rijk van Nijmegen willen we bovendien werken aan een netwerk, waar we de komende jaren mee verder kunnen.

Hieronder vind je het programma (10.00 – 14.30), verzorgd door Voedsel Anders in samenwerking met Nijmegen Green Capital, Platform Aarde Boer Consument, Slow Food, en Van Tuin tot Bord.

  • De toegang is gratis. We vragen je wel om je hier aan te melden.
  • Buslijn 1 en 6 stoppen in de buurt. Parkeren liefst bij het naastgelegen Kandinski college (Malderburchtstraat, men kan binnendoor lopen naar Grootstal)
  • Bekijk de laatste updates op ons Facebook-evenement

NB: Na deze ochtend is er in de middag (14.00 – 18.30 uur) ook een programma verzorgd door ‘Groen Gezond en in Beweging’, met de nadruk op gezonde voeding voor kinderen en jongeren. Bekijk het programma van de middag.


PROGRAMMA

 

9.30 – 10.00                       Inloop met koffie, thee en lekkers van Van Tuin tot Bord.


10.00 – 10.15                     Opening  & introductie Landgoed Grootstal

Dagvoorzitter Luca Consoli opent de Voedselkaravaan met een gesprek met Kien van Hövell over Landgoed Grootstal.


10.15 – 10.30                     De noodzaak van de voedseltransitie – Hanny van Geel

Hanny van Geel (European Coordinator La Via Campesina) inspireert ons over de noodzaak voor de voedseltransitie. Niet alleen over landbouw, ook over milieu, true pricing en meer.

“We moeten de autonomie van voedsel teruggeven aan de producent en consument. Zodat die samen kunnen besluiten hoe ze hun voedselsysteem willen organiseren”, aldus Van Geel.


10.30 – 11.30                     Eerste ronde parallelle workshops

Deelnemers kunnen kiezen voor een van de vijf workshops. Een is een actieve excursie buiten. De andere vier vinden plaats op verschillende plekken op Landgoed Grootstal.

Landgoed Grootstal

Workshop 1 (buiten): Excursie Landgoed Grootstal

Op dit historisch landgoed worden bedrijfsactiviteiten gecombineerd met de zorg voor cultuurhistorie, landschap en natuur. Het is een prachtig voorbeeld  van duurzaam ondernemen samen met de omgeving. Breng een bezoek aan de samenoogsttuin en wandel langs de bloementuin, de kruidentuin, de bijenkasten en zie het begin van het voedselbos en bokashi composteren.

Workshop 2: Voedingswaarde: Gezond eten begint bij een gezonde bodem. 

Anja Kleijn leidt deze workshop in met een introductie over groente, voedingswaarde en bodem. Zij was 17 jaar docente levensmiddelentechnologie in Wageningen en ziet een teruggang in de voedingswaarde van groenten. Hoe kunnen we dit keren? Tijdens de workshop verken je ecologische landbouw aan de hand van producten en keuzes voor maaltijden. Anja begeleidt dit met Paula van Lingen, beide actief bij Velt (www.velt.be)

Workshop 3: Bomen verdienen een prominente plek in de landbouw (agroforestry)

In agroforestry worden bomen geïntegreerd in de landbouw; bijvoorbeeld rijen walnoot-bomen afgewisseld met stroken graan; of hooiland met populieren, geteeld voor het hout. Bomen dragen bij aan duurzaamheidsdoelen, leveren én ecologische én economische winst op en niet in de  laatste plaats, je kunt er gezond van eten. Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers (www.doorniknatuurakkers.nl) leidt de workshop in en begeleidt het gesprek over hoe bomen meer geïntegreerd kunnen worden in de reguliere landbouw.

Workshop 4: Biodiversiteit en voedsel in de regio

In het kader van het landelijke Deltaplan Biodiversiteit worden in de provincies plannen gemaakt om de biodiversiteit en de kwaliteit van de bodem te verbeteren. Vernieuwende voedselinitiatieven kunnen hier een belangrijke rol in spelen. De provincie Brabant heeft hierin al flinke stappen gezet. Wat kunnen wij in regio Rijk van Nijmegen doen om ook in onze provincie een versnelling te krijgen? Meer lezen: www.aardeboerconsument.nl

Workshop 5: Korte voedselketens en maaltijdboxen

Drees-Peter van den Bosch (van maaltijdboxen WillemenDrees) vertelt over hun concept en gaat met de deelnemers in gesprek over korte ketens. WillemDrees richt zich alleen nog op consumenten. Waarom werken ze niet meer samen met supers? Wat zijn goede maaltijdboxen, en waarom? En hoe geven ze als landelijke organisatie de ‘korte ketens’ vorm? Drees-Peter is ook betrokken bij ‘Taskforce Korte Ketens’; wat houdt dat in? Zijn korte ketens belangrijk, en zo ja, hoe kunnen we die bevorderen?


11.30 – 11.45                     Koffie, thee en lekkers 


11.45 – 13.00                     Tweede ronde parallelle workshops

Workshop 6 (buiten – fiets nodig): Kiemkracht 64 – land van mogelijkheden

Kiemkracht 64 is een voorbeeld van natuurlijke landbouw. Het is een combinatie van permacultuur landbouw, een voedselbos en een ecologische moestuin voor groentepakketten. Marion leidt ons rond over het terrein en legt uit hoe zij hier de landbouw vormgeeft en wat de meerwaarde is van deze wijze van natuurlijke landbouw.

Het is 5 tot 10 minuten fietsen van Landgoed Grootstal.

Workshop 7: Korte ketens in de regio

De workshop wordt ingeleid door Jos Bolk. Hij is veehouder en bestuurder van boerencoöperatie Oregional. Deze coöperatie levert via de ‘korte keten’ (= rechtstreeks) aan instellingen en horeca. Wat zijn voor- en nadelen van een korte keten voor boeren en klanten?  Het is nog maar een kleine stroom in vergelijking met de voedselketen via supermarkten. Wat zou de boeren helpen om meer mensen (ook ‘gewone’ consumenten) te bereiken? Is er een rol voor de gemeente en/of de overheid?

Workshop 8: Gemeentelijk of regionaal voedselbeleid

Steeds vaker kiezen gemeentes ervoor om beleid op te stellen met betrekking tot voeding. Dit kan vanuit verschillende invalshoeken en beleidsterreinen worden benaderd. Denk aan duurzaamheid en gezondheid, maar er ook sociale en economische aspecten. Gemeente Ede is al behoorlijk ver met beleid en wil zijn ervaringen graag delen met ons. Daarna gaan we in discussie over wat we belangrijk vinden in het Rijk van Nijmegen en hoe we stappen kunnen zetten naar een voedselbeleid. Denk aan het inzetten van een voedselraad met burgers.

Foto: Siem Ottenheim

Workshop 9: De toekomst van de samenoogsttuin

De workshop wordt ingeleid door Siem Ottenheim, die vertelt over samenoogsttuin ‘Eetmeerbosch’ en het voedselbos. Dit is een voorbeeld van ‘eten uit eigen omgeving’ (korte keten’). Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n tuin? Wie zijn de ‘oogstdelers’? Discussie over het zelf oogsten, over de ‘korte keten’ en over de mogelijkheden om uit te breiden.

Workshop 10: Zijn voedselbossen de toekomst?

Wouter van Eck leidt de workshop in over voedselbos Ketelbroek bij Groesbeek, dat zijn negende jaar beleeft. Hij was  een voorloper. Inmiddels worden er diverse grote voedselbossen aangelegd, zoals bij Almere. We bespreken uitkomsten van onderzoek. Waar zijn voedselbossen een oplossing voor? Levert het inkomen op? Is het veel werk? Er is een Green Deal gesloten over voedselbossen, is dat greenwashing of is het echt nuttig? Discussie over het nut van voedselbossen en eventuele mogelijkheden om de aanleg te bevorderen.


13.00 – 14.00:             Lunch van Van Tuin tot Bord en netwerkmogelijkheden


14.00 – 14. 30:            Afsluiting Voedselkaravaan Nijmegen 

Terugblik op de ochtend. De belangrijkste uitkomsten van de ochtend, met aanbevelingen voor de toekomst worden gedeeld. Blik op de middag en op de prachtige en inspirerende locatie Landgoed Grootstal.