VA2020: Ga mee op Voedsel Anders excursie

Wat is de realiteit van de boer(in)? Hoe werkt de ambachtelijke visserij? Welke keuzes kunnen we maken voor de biodiversiteit, het klimaat, de voedselproducenten en een gezondere voedselomgeving? Op 19 en 20 september organiseert Voedsel Anders met partners in het hele land een excursie-weekend. Maak kennis met duurzame boeren, kleinschalige vissers en lokale voedselinitiatieven!

UPDATE: Je hebt nog enkele dagen (t/m 18 september 17:00) om je aan te melden voor de excursies! Klik op onderstaande knop om te registreren.

Heb je een leuke excursie gezien maar kan je niet naar de locatie komen? Als je uit de buurt komt, laat het ons weten via email (info@voedselanders.nl), dan kunnen we proberen gezamenlijk vervoer voor je te regelen.

Je kunt kiezen uit initiatieven in verschillende regio’s. Na afloop van de rondleiding is er tijd om van gedachten te wisselen over wat je hebt gezien en wat dat betekent voor een gezond en duurzaam regionaal voedselsysteem. Op 1 oktober kun je bovendien napraten in een online Voedsel Anders Meet-Up.

We houden op elke plek rekening met de Corona-maatregelen en bewaren overal 1,5 meter afstand. De excursies hebben (mede daarom) een beperkt aantal plaatsen, dus meld je voor 18 september aan!

PROGRAMMA

Praktisch
Aanvang- en eindtijd: verschilt per excursie.
Kosten: 7,50 euro, inclusief thee/koffie en wat lekkers.
Je mag je eigen lunch meenemen en in principe kom je met eigen vervoer.
Details over verzamelplaatsen etc. ontvang je na aanmelding.

Zaterdag 19 september

Groningen

VOL – Kleine kustvisserij in Lauwersoog (ism Goede Vissers)
Tijd: 15:00 – 17:00 uur
Maximaal aantal deelnemers:
12 ***VOL***

In deze excursie maak je kennis met de kustvissers van Goede Vissers, de organisatie van vissers met respect voor de zee. De excursie vindt plaats in ’t Ailand, restaurant en fileerlokaal in Lauwersoog. Eerst krijg je een rondleiding langs het mooie bedrijf, waarbij je hoort hoe de oesterverwerking plaatsvindt – vanaf het rapen tot en met het oestermandje in de winkel. Ook mag je zelf oesters proeven. Vervolgens is er in het fileerlokaal een gesprek over ‘eten wat het Wad schaft’, de rijke Waddenzee, duurzame oogst en de positie van de kleine kustvisserij. Afhankelijk van de interesses van de groep praten over bijvoorbeeld logistieke processen, korte ketens, zeewier en/of de rol van (kust)wateren in de voedselvoorziening. Tijdens de presentatie proef je wat kleine (biologische) hapjes zoals brood met zeewierboter en zeewierkoekjes.

Gelderland

VOL – Fietsexcursie rondom Wageningen naar agroecologische CSA-tuinderijen de Nieuwe Ronde, Pluktuin Sayuran en de Ommuurde Tuin (ism Toekomstboeren)
Kom op de (OV-)fiets! Neem contact op als dat een probleem is: info@voedselanders.nl.
Tijd: 10:30 – 14:00 uur. Zelf lunch meenemen, van ons krijg je een heerlijke lokale, vegetarische soep.
Maximaal aantal deelnemers: 1
5 ******VOL*******

In deze excursie ontdek je prachtige agroecologische voorbeelden van gemeenschapslandbouw (ook Community Supported Agriculture genoemd). Je bezoekt De Nieuwe Ronde, Pluktuin Sayuran en De Ommuurde Tuin. Zelfoogst en wekelijkse groente-abonnementen zorgen voor een stabiele inkomstenbron voor de boer, en scheppen weer een band met de burger. De productiewijzen, pachtconstructies en financieringsmodellen zijn in elk van de drie gevallen anders. Laat je inspireren door deze tuinderijen die allemaal op een unieke plek liggen! Stap op de fiets en maak kennis met agroecologische landbouw rondom Wageningen. Bovendien krijg je de gelegenheid om producten te kopen direct bij de boer(in). 

Overijssel

Voedselcoöperatie Autark in Broekland (ism Stichting De Ulebelt)
Tijd: 13.00 – 15.00uur
Maximaal aantal deelnemers: 15

Een voedselcoöperatie zoals in Overijssel is niet meer dan een afspraak tussen een groep consumenten, om samen eten te kopen van boeren uit de buurt. Bestellen doet iedereen individueel, logistiek en distributie verzorgen de deelnemers bij toerbeurt. Maar hoe zet je zoiets op en welke afspraken maak je met elkaar? Stichting de Ulebelt nam het initiatief om buurtbewoners daarmee op weg te helpen en in contact te brengen met boeren uit de buurt. Inmiddels heeft zij meer dan tien van dit soort coöperaties helpen opzetten in Overijssel en Voedselcoöperatie Autark is de grootste, met 35 huishoudens. In Broekland komen daar alweer leuke nieuwe initiatieven uit voort. We zijn aanwezig bij het wekelijkse uitdeelmoment. Estella Franssen van de Ulebelt legt uit hoe de coöperatie is opgezet, en Mireille Groot Koerkamp als trekker van de groep in Broekland laat zien hoe dat er in de praktijk uitziet. We kunnen verder in gesprek over wat ervoor nodig zou zijn om zelf zoiets te doen.

Noord-Brabant

Kaasboerderijen de Hooiberg in Bladel en de Ruurhoeve in Hoogeloon (ism met FoodUp Brabant en RIJP)
Tijd: 11.00-14:30 uur
Maximaal aantal deelnemers: 20


We gaan op bezoek bij melkveehouderij-kaasmakerij-camping-speelboerderij-winkel de Hooiberg in Bladel. We verzamelen in de stal voor het verhaal van de Hooiberg, die met veel liefde door drie gezinnen wordt beheerd. Bij goed weer wandelen we langs de teelten: zomergerst, zonnebloemen, luzerne, wintergraan, mais, aardappelen, grasklaver en heel veel kruiden! Er is gelegenheid om eigen bio-producten te kopen in de winkel. Rond 12.30u vertrekken we naar de Ruurhoeve in Hoogeloon (8 km verderop) voor het verhaal van boer Corné Ansems over zijn weg richting agroecologisch boeren. Daar maak je kennis met het melkvee, de kaasmakerij, winkel, familiekudde (kalf-bij-koe), notenbomen, potstal, duurzaam bodembeheer en weidevarkens van collega-boer Ben Bruurs. Beide boerenbedrijven zijn aangesloten bij boerenonlineplatform RIJP waarmee ze elkaar helpen bij levering van producten en bij het duurzamer werken.  

Zuid-Holland

Voedselbos op natuurgoed Ziedewij in Barendrecht
Tijd: 10.30-14.00 uur (zelf lunch meenemen)
Maximaal aantal deelnemers: 20


De excursie vindt plaats in het voedselbos in wording op het bijzondere natuurgoed Ziedewij in Barendrecht. Met Natuurgoed Ziedewij wordt een revolutionair toekomstgericht landschap gecreëerd, een biodiverse wereld onder de rook van Rotterdam. Een plek waar gepionierd wordt en waar ruimte is voor natuurinclusieve voedselproductie. Marly Bonten is één van de initiatiefneemsters van dit voedselbos. Tijdens een rondleiding gaan we met Marly en een aantal andere pioniers in gesprek over de vraag: wat eten zij nu al? We delen ervaringen en proeven wat. Onderwijl bespreken we wat we denken dat nodig is voor een gezond en duurzaam regionaal voedselsysteem en wat we daar zelf in kunnen betekenen. Wat gaan we eten als we ons eten uit de buurt halen? Welke keuzes zouden we kunnen maken en wat denken wij dat gezond is? Voor onszelf en voor de boer, de bodem en later? De lokale pioniers die ook zullen aansluiten zijn Liselotte Bredius (Lekkernassûh, de Volkskeuken), Cedric Bousché (Veld voor Verder) en Roos Koning.

Voedselcoöperatie Autark in Broekland, Overijssel

Zondag 20 september

Overijssel

Natuur-gebonden binnenvisserij Lokriet in Belt-Schutsloot (ism Algemene Bond van Binnenvissers)
Tijd: 10.00 – 12.00 uur
Maximaal aantal deelnemers: 15
**GEANNULEERD**
*** Deze excursie wordt op een ander moment gehouden wegens gebrek aan voldoende deelnemers. ***

Visserijbedrijf Lokriet in Noordwest Overijssel (de Wieden) is een heel oud binnenvisserijbedrijf, dat ook aan ambachtelijke rietteelt en natuurbeheer doet. Het bedrijf is actief lid van de Algemene Bond van Binnenvissers. In deze excursie krijg je uitleg over hun natuur-gebonden werkzaamheden en bijbehorende producten. Tijdens een rondvaart door het gebied zullen de vissers ook nog een en ander uitleggen over de dynamiek van het gebied. De onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn uiteraard de visserij, stukje geschiedenis en de duurzaamheid die de vissers nastreven. Ook leer je over een van de pijlers van het bedrijf: de rietteelt, waarbij de aanschaf van riet bijdraagt aan de instandhouding van het Nationale Park waar wij allemaal van kunnen genieten.

Zuid-Holland

De voedselomgeving in Den Haag (ism Ons Eten en Voedselfamilies Zuid-Holland)
Kom met je (OV-)fiets!
Route 1: 10:00 – 12.30 met lunch ****VOL****
Route 2: 14.00 tot 16.30 met borrel
Maximaal aantal deelnemers:

Route 1: 20
Route 2: 30

Als je goed kijkt, zie je in Den Haag een heleboel plaatsen waar een andere voedselomgeving gecreëerd wordt: van Mariahoeve tot Excamp, in elke wijk zijn wel groene eetbare plekken te vinden waar mensen samenwerken aan een andere stad. Waar ruimte is om te ontmoeten, waar verbinding met de plek, de natuur en elkaar kan zijn. Tijdens deze excursie gaan we in twee rondes op bezoek bij initiatieven in de stad waar je je kunt onderdompelen in zo’n ‘voedende omgeving’. ‘s Morgens bezoeken we een aantal plaatsen aan de noordkant van Den Haag waaronder de tuinen van Mariahoeve, eetbare plantsoenen op het Haverkampplein, de binnentuinen van Pander en stadslab de Helena. ‘s Middags bezoeken we zuidelijk Den Haag met onder andere de Groene Mient, stadsmoestuinen van Bouwlust en Vrederust, Nut en Genoegen en permacultuur in Moerwijk. Hoe kunnen we samen die voedselomgeving in Den Haag creëren die we wensen voor onszelf, onze buren en de toekomst? Tijdens de lunch en de borrel (aangeboden door Ons Eten) gaan we hierover in gesprek met elkaar.
Deze locaties zijn het makkelijkst te bereiken met de fiets. Als je niet bekend bent in Den Haag dan is het in overleg mogelijk om vanaf station Den Haag Centraal als groep de rondleiding te doen, dit kan je melden bij info@voedselanders.nl.

Gelderland

Fietsexcursie naar echt duurzaam Wagenings graan, bier & brood door Stichting De Wageningse Korenschoof en Stadsbrouwerij Wageningen + EXTRA: uitstapje naar Wagenings Wijngoed (ism Wageningen Eet Duurzaam)
Kom op de (OV-)fiets! Neem contact op als dat een probleem is: info@voedselanders.nl.
Tijd:     13.00: Gezamenlijke lunch. Zelf meenemen, wij zorgen voor koffie/thee en een heerlijke vegetarische soep.   
13:30 – 16:00: Excursie
Maximaal aantal deelnemers: 24

Tijdens deze excursie nemen we je mee langs de korte keten van lokaal, duurzaam geteelde granen naar streekbroden en Wagenings bier. We beginnen op de Wageningse Eng, waar telers van Stichting De Wageningse Korenschoof gerst, rogge, andere granen en hop verbouwen met veel aandacht voor de natuur en landschapswaarden. Ze streven ernaar om op duurzame wijze Veluwse gronden hun oorspronkelijke bestemming terug te geven. We maken ook nog een uitstapje naar het Wagenings Wijngoed, die dan het jaarlijkse Oogstfeest houdt. Vervolgens fietsen we via de mooie windkorenmolen de Vlijt, die het graan maalt, door naar Stadsbrouwerij Wageningen, waar we een rondleiding krijgen en in gesprek gaan over ambachtelijk bier brouwen en circulair ondernemen in korte ketens. Welke risico’s en/of voordelen brengt dit met zich mee? Met welke praktische zaken krijg je te maken? Hoe maak je afwegingen tussen idealisme en rendement? Dennis Lebbing, onze gastheer en één van de twee oprichters van de stadsbrouwerij, deelt graag zijn passie over de ambacht van bier brouwen, het gebruiken van lokale (rest)producten en het aangaan van nieuwe samenwerkingen, bijvoorbeeld binnen het producentenplatform Wageningen Eet Duurzaam. Ter afsluiting kun je de bieren proberen worden in de brewpub. Proef zelf hoe lekker een duurzaam, lokaal geproduceerd biertje kan zijn! Voorafgaand aan de excursie nodigen we je uit om samen met ons te lunchen op de prachtige Wageningse Eng. 

Deze excursies zijn onderdeel van de route VA2020. Die wordt mede mogelijk gemaakt door: