Organisaties eisen intrekken huidige EU-landbouwbeleid

27 maatschappelijke organisaties, waaronder Voedsel Anders, hebben samen een open brief ondertekend aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, waarin de Commissie wordt opgeroepen haar voorstel voor het Europese Landbouwbeleid (GLB) in te trekken om de Europese Green Deal veilig te stellen. De Green Deal is essentieel voor het beteugelen biodiversiteit- en klimaatcrisis op Europees niveau.

UPDATE 13 nov: EU Commissie sluit niet uit dat ze op een later moment alsnog het GLB-voorstel intrekt als de uitkomst van de discussie met EU Raad en Parlement onvoldoende in lijn is met de Green Deal en Farm-to-Fork strategie. Lees meer hier

UPDATE 9 nov: Lees hier de reactie van EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen op de open brief.

Lees hier de open brief

“The positions agreed in the European Parliament and Council on the CAP, work against the EU Green Deal (and the associated Farm-to-Fork and Biodiversity Strategies): They allow billions of harmful subsidies… They limit the climate, environmental, animal welfare and public health ambition, allowing or even requiring Member States to put most of the funds into subsidizing business as usual (or potentially worse) practices; they explicitly rule out a link with the objectives of the Farm to Fork and Biodiversity Strategies.”

Zoals in de open brief wordt uitgelegd, is er een rechtsbasis voor de Europese Commissie om haar voorstel in te trekken, op grond van artikel 293 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Breed ondertekend

Opvallend zijn de brede belangen die onder de ondertekenaars vertegenwoordigd zijn. Voedsel-, landbouw-, milieu- en plattelandsorganisaties worden vergezeld door actoren vanuit de volksgezondheidssector en andere groepen die zich bezighouden met sociale rechtvaardigheid. Deze sector overschrijdende solidariteit weerspiegelt de omvang van de verwoestende gevolgen van het GLB, dat goed is voor een derde van de totale EU-begroting.

Het Europees Parlement heeft vorige maand misschien niet tegen het GLB-voorstel gestemd, maar het momentum achter de campagne die de intrekking van het GLB-voorstel eist, neemt toe. Vorige week schreef Fridays For Future ook een open brief waarin de EU-leiders worden opgeroepen het GLB-voorstel in te trekken. Die is al ondertekend door meer dan 65.000 mensen. De strijd voor betere voedsel- en landbouwsystemen zwelt aan.

Wat kun jij doen?

Lees en deel de open brief van de coalitie van maatschappelijke organisaties, kijk onze webinar terug over de EU-Farm-to-Fork strategie, en steun de sociale mediacampagne ​​om de Europese Commissie te laten weten dat wij, de boeren, de consumenten, de wetenschappers, de natuurliefhebbers, de jongeren, maar één ding willen: #WithdrawTheCap!