India trekt nieuwe landbouwwetten terug in

Geweldig nieuws. Na meer dan een jaar van protesten in verschillende staten in India, heeft premier Narendra Modi aangekondigd dat de drie omstreden landbouwwetten, die vorig jaar september aangenomen werden, teruggetrokken zullen worden. De beslissing komt enkele maanden voor regionale verkiezingen die plaatsvinden op verschillende plekken in India.

De drie landbouwwetten zouden een liberalisering van de markt tewerkstellen, waarbij boeren en kopers los van de gereguleerde groothandelsmarkten producten kunnen verhandelen. Dit zou er echter voor zorgen dat boeren geen minimumprijs meer krijgen, en in een slechte onderhandelingspositie terechtkomen tegenover grote kopers.

Sinds de aankondiging van deze wetten in september 2020, hebben boeren in heel India onophoudelijk geprotesteerd. Met succes, zo blijkt. Tijdens de protesten zijn er ook vele internationale solidariteitsacties geweest, onder andere de solidariteitsbrief en webinar die Voedsel Anders samen met Boerengroep georganiseerd heeft.