Duurzaam graan, brood & bier – Impressies excursie in Wageningen

Fietsexcursie naar echt duurzaam Wagenings graan, bier & brood door Stichting De Wageningse Korenschoof en Stadsbrouwerij Wageningen + uitstapje naar Wagenings Wijngoed (ism Wageningen Eet Duurzaam)
– Zondag 20 september –

Een groep van 20 mensen verzamelde zich bij Stichting de Wageningse Korenschoof, in de achtertuin van graanboer Han te Ronde, tegenover zijn graanvelden (momenteel bezet door asperges). De excursie begon met het proeven van een heerlijke soep – gemaakt met lokale ingrediënten van de Ommuurde Tuin – en ambachtelijke broden gemaakt van bloem van de Korenschoof-granen.

De groep splitste zich in tweeën, één groep maakte een uitstapje naar het Wagenings Wijngoed, waar het jaarlijkse Oogstfeest werd gehouden. De groep fietste onderweg tussen percelen met gemeenschappelijke tuinen, weilanden en tuinderijen (o.a. de Nieuwe Ronde, waar een dag eerder een andere groep naartoe ging), en aan de rand van het bos waar de wijngaard zich bevindt. De deelnemers werden door de wijnboeren verwelkomd achter een mooie tafel vol met flessen wijn die bezoekers konden proeven, en er was net genoeg tijd om door de rijen wijnstokken te struinen en de feestelijke muzikale sfeer te proeven.

Wagenings Wijngoed

Eenmaal terug in de Korenschoof deelde Han samen met Anton Nigten met ons hun passie voor de teelt van biologische brouwgerst, winterrogge en andere granen, met veel aandacht voor de natuur en landschapswaarden. Ze vertelden ons over de korte keten waar ze deel van uitmaken, waar hun lokaal en duurzaam geteelde granen omgezet worden in streekbroden en Wagenings bier. Iedereen werd enthousiast over Anton’s uitleg over nutriënten en spoorelementen in de bodem, en zijn onderzoek naar de herontdekking van ‘goede’ mest.

de Korenschoof

Vervolgens gingen de twee groepen naar Molen de Vlijt die het graan maalt, helaas op dat moment niet open voor bezoekers, maar we kregen te horen over de rol van de molen in het verleden en vandaag, door een van de deelnemers die de historische plek goed kende.

De excursie eindigde met een bezoek aan de Stadsbrouwerij in het stadscentrum, waar de groep hartelijk werd ontvangen door brouwer Dennis Lebbing met een glas van ‘de Wageningse Engel’ bier, speciaal gebrouwen voor lokale producenten. De deelnemers kregen eerst een rondleiding door de brouwerij, en gingen daarna comfortabel zitten op het terras, waar Dennis zijn passie over het ambacht van bier brouwen deelde, en het aangaan van nieuwe samenwerkingen met andere lokale ondernemers (zie platform Wageningen Eet Duurzaam). Tijdens het praten hebben we een bierbostelkoek geproefd (restproduct van het brouwproces), heerlijk! Het gesprek ging door, zelfs nadat de excursie voorbij was, en de deelnemers bleven hangen om te genieten van een extra biertje en van de laatste zonnestralen op een mooie nazomerdag.

Stadsbrouwerij Wageningen

Meer info over de initiatieven: Stichting de Wageningse Korenschoof, Molen de Vlijt, Stradsbrouwerij Wageningen, Wagenings Wijngoed, Wageningen Eet Duurzaam.