Voedselbos – Impressies excursie in Barendrecht

Voedselbos op natuurgoed Ziedewij in Barendrecht
– Zaterdag 19 september –

Zo’n 20 mensen verzamelden zich onder het genot van een kopje koffie en thee op Natuurgoed Ziedewij. Daar proefden we meteen al van ‘anders eten’. Marly Bonten serveerde een cake met lupinemeel, hazelnoten en rabarber en vertelde aan het enthousiaste publiek dat we zoveel meer kunnen eten uit onze omgeving dan we vaak weten. Op Ziedewij is veel geëxperimenteerd met walnotenbomen en het fruit weten ze nu dus goed wat er straks wil groeien als het voedselbos aangelegd wordt. 

Marly Bonten, Cedric Bousché en Liselotte Bredius beantwoorden de vraag: Waarom eet je uit de regio?

Cedric Bousché heeft zo’n 15 jaar geleden Veld voor Verder aangelegd, een stukje grond met vele soorten fruit en noten, niet alleen om zelf van te genieten maar ook als plek voor de omgeving om de aarde te ervaren, om wild te plukken, en van de natuur te leren. Achteraf gezien een voedselbos, maar toen noemde nog niemand het zo. Hij ervaart het eten van eigen land als een enorme verbindende en gezondmakende factor. Gewassen alleen voor koolhydraten laat hij grotendeels weg, noten, fruit, kruiden, bladgewasssen. Zijn motto voor het eten in de toekomst is ‘geen vulling maar voeding’.

Liselotte Bredius vertelde over haar zoektocht naar eten van dichtbij. Ze heeft bijvoorbeeld 3 maanden lang alleen maar gegeten wat ze echt op fietsafstand kon halen. Dan loop je tegen de vraag aan waarom we toch zoveel granen eten en wat je dan in plaats daarvan kan eten. Ook blijft een belangrijke vraag hoeveel dierlijke producten we eten en wat dan een gezonde manier is van dieren houden. Om de zoektocht naar lokaal gezond eten samen verder te verkennen start Liselotte begin oktober start ‘Als ik de boer niet ken dan eet ik het niet’. Dit is een challenge om van dichtbij te gaan eten en samen te onderzoeken wat je dan eet, wat gezond is voor jezelf, de aarde en de boer. Meld je alvast aan bij liselotte@volkskeuken.org als je mee wil doen of meer informatie wil ontvangen. 

Meer info over de initiatieven: Natuurgoed Ziedewij, Veld voor Verder, Ons Eten den Haag.