CSA-tuinderijen – Impressies excursie in Wageningen

Fietsexcursie rondom Wageningen naar agroecologische CSA-tuinderijen de Nieuwe Ronde, Pluktuin Sayuran en de Ommuurde Tuin (ism Toekomstboeren)
– Zaterdag 19 september –

Zo’n 17 mensen verzamelden zich onder het genot van een kopje koffie en thee op CSA-tuinderij de Nieuwe Ronde. Pieter, de lokale boer die de tuinderij beheert nam de tijd om het concept van CSA en de meest voorkomende vormen daarvan in kaart te brengen. De deelnemers waren zeer gemengd, van boer tot burger, student tot kok, beleidsmaker tot ondernemer, de groep vertegenwoordigde precies waar Voedsel Anders voor staat. Het was maar net begonnen en de vragen hielden niet op. Pieter was heel blij om alle vragen te beantwoorden. Maar zo snel als het begon was, moest de groep weer naar de volgende plek gaan.

De Nieuwe Ronde

Pluktuin Sayuran was wellicht de lievelingsplek voor de groep. Het was een stap voller en groener dan op de Nieuwe Ronde door de andere gewassen en de deelnemers kregen de tijd om even rond te lopen. Ze verdwenen achter grote struiken alsof het een doolhof was. Er werden allerlei producten gekocht aan de kassa en Chris, de boer kon zijn verhaal van zero-tillage tuinieren in de praktijk gewoon tonen. Hij legde ook uit hoe zijn CSA werkt als een zelfpluk tuinderij.

Pluktuin Sayuran binnen pluktuin de Bosrand

We eindigden bij de Ommuurde Tuin waar het volop krioelde van het leven, waaronder heel veel bezoekers. Elske, de boerin, gaf een rondleiding en nam geruime tijd om stil te staan bij allerlei onverwachte maar eetbare planten. Ze stond op de bokashi en straalde geluk uit. Gelukkig van het feit dat de bokashi het zo goed doet. De deelnemers vonden dit ook zeer fascinerend. Dan, op het einde van de rondleiding kregen de deelnemers lekkere soep van ingrediënten uit de tuin. Elske kreeg even de tijd en alle aandacht van de deelnemers om te praten over haar idee in wording over het financieren naar vermogen voor de groentepakketten.

de Ommuurde Tuin

De deelnemers gaven aan dat alle drie de plekken zeer inspirerend waren en dat zij deze nogmaals willen bezoeken. Daarnaast hebben ze aangegeven hoe snel de tijd vliegt en dat zij gemakkelijk heel de dag zo’n excursie konden volgen.

Meer info over de tuinderijen: De Nieuwe Ronde, Pluktuin Sayuran, De Ommuurde Tuin