Voedselcoöperatie – Impressies excursie in Broekland

Voedselcoöperatie Autark in Broekland (ism Stichting De Ulebelt)
– Zaterdag 19 september –

Er waren 4 deelnemers aan de excursie naar voedselcoöperatie Autark, de meest succesvolle voedselcoöperatie in Overijssel. Alle deelnemers waren op hun eigen manier al bij voedselproductie betrokken: één heeft een kwekerij en is volop bezig met permacultuur principes – o.a. eenden tegen slakken, en varkentjes die wroeten -, de ander heeft een buffelfarm en is ook betrokken bij Hallo Boer, de derde is breed actief, en de laatste is teruggekeerd naar de boerderij van haar ouders, waar haar broer koeien melkt, en met de boerderij in een korte keten-netwerk wil stappen. 

De groep verzamelde zich bij het afhaalpunt van de voedselcoöperatie: de boerderij van de ouders van Mireille Groot Koerkamp, waar allerlei stallen staan die niet meer in gebruik zijn. Mireille, de trekker en gezicht van Autark, vertelde het groepje met hulp van haar broer over de start van de voedselcoöperatie. Geïnspireerd door het verhaal van Estella Franssen van Stichting de Ulebelt zijn ze met een groep van 6 mensen gestart. Er was niet veel voor nodig: in Broekland is er al een hechte gemeenschap, die van alles organiseert – o.a. Broekrock. De productenaanbod, bestellingen en betalingen werden gefaciliteerd door een digi-tooltje dat de broer Jeroen schreef. Van daaruit groeide het initiatief, tot een groep van 35 huishoudens.

De discussie ging door over het waarom, wat en hoe. Vervolgens kwamen de leden van de coöperatie om hun krat te halen. De excursiedeelnemers konden met hen een paar woorden wisselen. Mireille liet ook het groepje de tuinen en de kas zien die haar moeder vorig jaar ter plekke is begonnen om het gat in de wintergroentes te vullen. Ze verzorgt nu ook al zomergroentes.

Na de rondleiding werd er volop doorgepraat, wat een voordeel is van het kleine aantal in de groep – men had tijd voor elkaar. De eenvoudige aanpak van Broekland was vernieuwend voor iedereen, die al aan het denken was over de mogelijkheden in zijn eigen situatie. De deelnemers waren tevreden met de inspiratie en nieuwe contacten die ze op hadden gedaan.