Succesvolle eerste online workshop: Systeemtekenen

Grip krijgen op de complexiteit van het voedselsysteem begint misschien wel met het beter begrijpen van je eigen rol in het systeem. Maar hoe krijg je een beter inzicht in jouw systeem? Op 5 juni vertrokken 75 deelnemers vanuit deze vraag in de Voedsel Anders workshop ‘systeemtekenen’ van Eva Bullens (For System Change).

Na een korte uitleg over het begrip ‘systeem’, gingen de deelnemers aan de slag. Met stiften en papier tekenden ze de waarden, partijen, processen en relaties in een zelfgekozen systeem. Centraal stonden twee vragen: (1) wat zijn de belangrijke elementen in mijn systeem? en (2) hoe zijn ze onderling met elkaar verbonden? Bijvoorbeeld: met welke organisaties of partijen werk je samen, wat is de basis van jullie relatie en wat wissen jullie met elkaar uit (kennis, producten)?

Na individuele tekensessies, die nogal wat hoofdbrekens kostten, deelden de deelnemers in kleine groepjes hun ervaring en vragen. Het maken van een systeemtekening leidt vaak tot nieuwe inzichten, door visueel te maken wat normaal gesproken onzichtbaar blijft.

Een kleine greep uit de inzichten van de deelnemers:

“Kennis en inspiratiestromen zijn ook heel interessant om in beeld te brengen, heb ik net geleerd”

“Het werd me duidelijk hoeveel tijd en energie er in je eigen bubbel gaat zitten”

“Wat mij opviel is dat ik begon met structuren tekenen en dat er vanzelf processen bij kwamen. En dat inspiratie en energie en verlangens ( van bestuur en bureau en deelnemers) wezenlijk is als begin van wat er gebeurt”

“Mijn inzicht is dat je intuïtief het belangrijkste in het middel/centrum wil zetten, maar dat dit niet altijd logisch is bij systeemtekenen. Dan wordt het te ingewikkeld om verbindingen te leggen”

“Door te beginnen met het systeem denken kom je er achter dat er veel niveaus zijn die weer een systeem op zich zijn”.

Wij kijken terug op een geslaagde, creatieve workshop en bedanken alle deelnemers voor hun actieve bijdrage en kleurrijke systeemtekeningen!

Deze workshop was onderdeel van de nieuwe route naar de Voedsel Anders conferentie 2020

Hou deze website, Facebook en Twitter in de gaten voor de komende activiteiten en schrijf je rechts op de website vooral ook in voor onze nieuwsbrief.