Nu of nooit – teken het initiatief Red bijen en boeren!

Edit 1 oktober 2021: het Europese Burgerinitiatief “Red bijen en boeren” is succesvol afgerond, met een prachtige 1,2 miljoen handtekeningen. Deze moeten nog gecontroleerd worden en de dubbele handtekeningen moeten eruit gehaald worden, en dan kan de petitie naar de Europese Commissie. Bedankt aan iedereen die het initiatief ondertekend heeft!

Read this in English

deadline 30 september

We zijn al met 3/4 miljoen en overal in Europa helpen nu mensen en organisaties in de eindsprint. Om een eind te maken aan een giftig tijdperk en voor herstel van de biodiversiteit! Teken het officiële voorstel aan de EU via www.redbijen.nl (de persoonlijke gegevens zijn niet voor de organisatie maar voor de overheid, om in een steekproef het percentage geldige stemmen te bepalen, daarna worden ze verwijderd).

Vrijwilligers gezocht!
24 sept: actie in Utrecht tijdens de Klimaatstaking

Het burgerinitiatief Red bijen en boeren heeft 760 000 ondertekeningen verzameld. Help je mee voor de 1 miljoen? Op 24 september gaan we handtekeningen verzamelen op het Jaarbeursplein in Utrecht tijdens de Klimaatstaking. Jouw klus als vrijwilliger is heel simpel: je verspreidt kaartjes waarmee mensen makkelijk zelf digitaal hun handtekening kunnen plaatsen.

Doe je mee? Meld je aan voor 19 september via deze link.


Help bijen en biodiversiteit met een digitale steun in de rug

1. Deel dit bericht en vraag je vrienden dat ook te doen

Heb je al een mail ter aanmoediging gestuurd aan je vrienden? Zoals:

‘Beste vrienden, het gaat erg slecht met bijen en insecten en bestrijdingsmiddelen spelen een kwalijke rol. Ze vergiftigen ons voedsel en ons milieu. Laten we stoppen met dit gif. Dan kunnen we de biodiversiteit herstellen voor een mooie toekomst voor ons en de volgende generaties. Doe mee met mij en 750.000 Europeanen. Vraag de EU om pesticiden uit te faseren en natuurinclusieve landbouw te bevorderen. Teken alsjeblieft dit officiële Europese Burgerinitiatief Red Bijen en Boeren. Dank je!’
 
Kies de contacten in je adresboek en zet ze in de BCC. De reacties zullen je verbazen, ook van mensen waarvan je misschien dacht dat ze geen interesse zouden hebben.

2. Gebruik je WhatsApp, Signal, Telegram
 
Ja, natuurlijk, je kan ditzelfde bericht ook met je telefoon versturen! Stuur het naar groepen of individuen in de app. Herhaal dat tot je al je contacten hebt gehad. Best leuk om te doen! De meeste mensen lezen het en sommigen zullen gelijk tekenen en het verder delen.

3. Deel de oproep op je social media
 
Gebruik je Instagram, Facebook, LinkedIn of welk netwerk ook. Deel je eigen oproep en onze posts op Facebook, Instagram of Twitter.

4. Vind een organisatie die een mailing wil uitsturen
 
Natuurorganisaties, dierenvrienden, voedsel netwerken, vakbond, consumentenbond, politieke partij, kerkelijke organisaties. Lokaal, regionaal of landelijk. Klein of groot. Alles helpt! Vind iemand die een mailing aan de leden kan uitsturen en overtuig ze van het belang om een speciaal bericht te verzenden over Red Bijen: het is nu of nooit! Of vraag ze in elk geval het op te nemen in hun nieuwsbrief.
 
Mailingen werken vele malen beter dan alleen een bericht op social media. Laat ons weten als het lukt, dan stimuleer je ook anderen!

5. Druk A4-posters af en hang ze op zichtbare plaatsen op

Ze zijn hier to downloaden, en ze bevatten een QR-code waarmee mensen de petitie direct online kunnen ondertekenen. Denk aan alle mogelijke plaatsen waar je ze zou kunnen ophangen: biowinkels, bibliotheken, volkstuinen, buurtcentrums…

6. Verzamel direct handtekeningen op papier formulieren

Papier formulieren zijn ook beschikbaar om handtekeningen te verzamelen, bijvoorbeeld met jouw buren. Op de document vind je alle nodige informatie om goed de formulier in te vullen, samen met de retour adres.

Dank voor je hulp! Samen kunnen we het voor elkaar krijgen!


Biodiversiteit terug op de akkers

Marcel van Silfhout van Graangeluk is een mooi voorbeeld hoe we de biodiversiteit kunnen herstellen binnen de akkers. Deze video is gemaakt na de meetup ‘Red bijen en boeren’ van Voedsel Anders op 8 juli.

> Kijk de meetup, vol interessante achtergrondinformatie, hier terug.