Ga op excursie tijdens VA2020

Read this page in English

Op vrijdagochtend 3 april kun je, voordat de officiële Voedsel Anders conferentie begint, op excursie. Zo maak je kennis met duurzame, lokale voedsel- en landbouwinitiatieven in en rondom Wageningen.

Regionale agroecologische voedselsystemen zijn een belangrijk onderdeel van de visie van Voedsel Anders. Daarom geven we je de kans om lokale producenten en initiatieven in en rondom Wageningen te ontdekken. Ga mee op één van de vijf excursies!

De excursies hebben een beperkt aantal plaatsen, dus meld je op tijd aan!

  • Wanneer: Vrijdag 3 april 2020, 9h30-12h15, registratie vanaf 9h15
  • Waar: verzamelpunt op Wageningen universiteit campus
  • Wat: fietsexcursies naar duurzame, lokale voedselinitiatieven in en om Wageningen
  • Hoe: met de fiets. Je kunt je eigen fiets meenemen of een fiets van Voedsel Anders lenen
  • Prijs: 5 euro

Kies één van de volgende vijf excursies:

Route 1: Duurzame veehouderij (NL)

Het dier staat centraal in deze tour. We zullen verschillende manieren zien waarop veeteelt verbonden kan zijn met de lokale gemeenschap; van een lokale biologische familieboerderij met winkel tot natuurbeheer door middel van schapenbegrazing.
Je bezoekt Boerderij van Steenbergen, Grebbeveld schapen&zo en De Hooilanden.

Route 2: Lokale bierproductie (NL/ENG)

De Wageningse Eng is een eeuwenoud cultuurlandschap waar al duizend jaar landbouw op wordt bedreven. De graanteelt van weleer is tegenwoordig weer terug te vinden tussen de vele volkstuintjes. Het gerst wordt lokaal tot bier gebrouwen door de lokale stadsbrouwerij. Een prachtig voorbeeld van een lokaal voedselweb.
Je bezoekt Wageningse Korenschoof, Graangeluk, Stadsbrouwerij Wageningen.

Route 3: Lokale voedselinitiatieven in het centrum van Wageningen (NL)

Eet jij al lokaal? Deze excursie neemt je mee langs voedselinitiatieven in de binnenstad die duurzaam en lokaal geproduceerde producten aan de inwoners van Wageningen verkopen. Ontdek hoe innovatieve ondernemers en groepen vrijwilligers aan een duurzaam voedselsysteem bijdragen!
Je bezoekt Windkorenmolen De Vlijt, Food of Cultures (tbc), Natuurslager Keijzer & Van Santen (tbc), Vreemde Streken bio-catering, Foodsharing Wageningen (in Thuis) , afhaalpunt Biologische Boerderij Veld en Beek.

Route 4: Zorgzame en educatieve voedselproductie (NL)

In deze excursie ontdekken we samen de zorgzame en educatieve kant van voedselproductie. Van sociale integratie op een zorgboerderij tot gemeenschapsopbouw bij een community garden en het leren van de natuur bij een voedselbos. Landbouw is veel meer dan het produceren van voedsel!
Je bezoekt Creative Garden, Droevendaal experimenteel Voedselbos en De Hoge Born.

Route 5: Tuinen en gemeenschapslandbouw/ CSA (NL/ENG)

Met deze excursie maak je kennis met prachtige voorbeelden van gemeenschapslandbouw. Zelfoogst en wekelijkse groentepakket-abonnementen zorgen voor een stabiele inkomstenbron voor de boer, en scheppen weer een band tussen consumenten en voedselproducent. Laat je inspireren door deze groentetuinen!
Je bezoekt Nieuwe Ronde, pluktuin Bosrand, pluktuin Sayuran en De Ommuurde Tuin.

Alle deelnemende initiatieven en bedrijven zijn lid van het platform Wageningen Eet Duurzaam. De organisatie van de excursies is in handen van een groep Wageningse vrijwilligers, Boerengroep en OtherWise.