Food.Film.Fest. 2025

Food.Film.Fest. is terug! Van 10 november tot en met 10 december kan je in tal van Vlaamse en Nederlandse steden en gemeenten gaan kijken naar inspirerende verhalen over hoe voedsel anders kan. Verschillende organisaties houden ook een voor- en/of nagesprek.

Het industriële voedselsysteem bereikt zijn grenzen: de bodem raakt uitgeput door intensief gebruik, pesticiden slaan steeds minder aan terwijl ze schade veroorzaken, het welzijn van mens, dier en landbouwer staat onder druk. Deze problemen laten zien hoe kwetsbaar het huidige systeem is en benadrukken dat er verandering nodig is.

Tijdens Food.Film.Fest. vertonen gemeenten, organisaties en vrijwilligersgroepen prachtige films over de uitdagingen én oplossingen van ons voedsel in de toekomst.

Meedoen aan Food.Film.Fest. in vijf stappen!

1. Laat je mailadres achter

Geef hier je mailadres op en krijg eind juni als eerste toegang tot de toolkit waarmee je stap voor stap je eigen vertoning organiseert. Woon ons eerste online infomoment bij op 23 juni om 15u waarop we de toolkit overlopen en je vragen kan stellen. Schrijf je hier in. Past dit niet? Geen zorgen, ook eind september organiseren we nog twee infomomenten.

2.  SCHRIJF JE IN Vanaf 9 september EN KRIJG TOEGANG TOT DE films

Eens je bent ingeschreven, krijg je vanaf 9 september via de toolkit ook toegang tot de films, educatief materiaal en promomateriaal.

3. ORGANISEER JE VERTONING

Ga aan de slag met je gemeente, bedrijf of organisatie. Prik een datum tussen 10 november en 10 december, zoek een locatie en gebruik het promomateriaal uit onze toolkit. Misschien is er in je buurt een interessante partner die wil meewerken voor de voor- of nabespreking of een mooie locatie ter beschikking heeft.

4. ZET JE VERTONING OP HET PROGRAMMA

Kies je film(s) en bezorg ons de details van je vertoning. Je ontvangt daarvoor een formulier via mail. Zorg voor promotie via je website of een Facebookevenement. Wij voegen je vertoning toe aan het online programma van Food.Film.Fest. 2025.

5. MAAK ER EEN FEESTJE VAN

Ontmoet, wissel uit, verdiep, leer bij en vooral, geniet!

De films

THE Last Seed

Een film van Andréa Gema – Zuid-Afrika/Senegal/Tanzania/Zwitserland – 2022 – 77 minThe Last Seed

The Last Seed toont de indrukwekkende strijd van Afrikaanse boeren voor het behoud van hun voedselsoevereiniteit en lokale biodiversiteit. De documentaire laat zien hoe de industrialisering van landbouw en de privatisering van zaden traditionele kennis, ecologisch evenwicht en de autonomie van boeren bedreigen. Afrikaanse boeren en experts gaan in het verweer en zetten voluit in op agro-ecologische praktijken om de toekomst van hun (en ons) voedsel te garanderen. Want wie de zaden controleert, bepaalt hoe er aan landbouw gedaan kan worden. 

The Last Seed stelt ongemakkelijke vragen over wat er op het spel staat en toont ons een beter, rechtvaardiger pad. Een must-see voor iedereen die begaan is met de toekomst van landbouw en voedsel wereldwijd. Een visueel pareltje waarin belangrijke vragen worden gesteld en hoopgevende antwoorden worden gegeven.  

BEKIJK DE TRAILER

Lokale landbouw // Afrika // zaadsoevereiniteit // verzet 

Six inches of Soil

Een film van Colin Ramsay – Verenigd Koninkrijk – 2024 – 97 minSix Inches of Soil

Wat betekent het om vandaag als jonge boer te kiezen voor regeneratieve landbouw? Six Inches of Soil volgt drie startende Britse boeren die zich verzetten tegen het industriële voedselsysteem. Van kleinschalige groenteboer tot rundveehouder en akkerbouwer: Adrienne, Ben en Anna tonen de uitdagingen én de voldoening van landbouw die de bodem en onze gezondheid herstelt. Een omslag is nodig – uitgeputte grond, klimaatverandering en onderbetaalde boeren – maar een groeiende beweging werkt aan landbouw die niet alleen minder schaadt, maar actief herstelt wat verloren is gegaan.

Een ideale inleiding tot agro-ecologie en bodemherstel, interessant voor (startende) boeren, CSA-deelnemers en iedereen die bewuster wil kopen bij lokale landbouwers. Een nabespreking na de film kan helpen om linken te leggen met onze Vlaamse realiteit en laat zien hoe we als burgers en beleidsmakers het verschil kunnen maken.

BEKIJK DE TRAILER

Regeneratieve landbouw // bodemgezondheid // voedsel als klimaatactie // boerenverhalen van verandering

New Pigs on the BLock

Een film van Jimmy Kets – België – 2022 – 66 minNew Pigs on the Block

 

Op een met elektrische draad afgebakend stukje niemandsland, tussen een spoorweg en een kleine parking, verwerken de varkens de voedseloverschotten van restaurants en winkels uit de buurt. In een ogenschijnlijk aards paradijs krijgen Luc, Mia en Anja – de drie varkens – eten naar believen en leven ze in de warmte en vriendschap van de buurtbewoners. Jimmy Kets brengt dit prachtig in beeld. Maar langzaam kantelt de idylle. De buitenwereld verstoort steeds vaker en steeds harder hun vredige bestaan. De zomer gaat over in de herfst, hun plek raakt in verval, de sfeer tussen de varkens wordt grimmiger en hun vertrouwen in de mens ebt weg. Kijk mee door de ogen van Luc, Mia en Anja.

Deze film zal zeker stof opleveren voor een gesprek over landbouw, onze verhouding met de natuur en de soms klungelige pogingen van stadsmensen om wat meer natuur in hun leven te brengen. Soms passen die als een tang op een varken. 

BEKIJK DE TRAILER

Documentaire // mens-dier relatie // stadslandbouw // voedselverspilling // natuur in de stad 

Outgrow the System

Een film van Cecilia Paulsson en Anders Nilsson – Zweden – 2023 – 58 minOutgrow the System

Hoe zou onze wereld eruitzien als de economie er was om ons te dienen in plaats van andersom? Outgrow the System onderzoekt de nood aan een fundamentele maatschappelijke en economische omslag. In plaats van symptoombestrijding graaft de film naar de wortels van de crisis: een systeem dat mens, natuur en toekomst ondergeschikt maakt aan eindeloze groei. Hoewel landbouw niet de hoofdrol speelt, is ook agro-ecologie onderdeel van deze bredere systeemsverandering: agro-ecologische boerenpraktijken vormen al een levend voorbeeld van een economie die dient wat echt belangrijk is.

Een sterke instap in alternatief economisch denken. Een nabespreking kan uitnodigen de vertaalslag te maken naar voedselgerelateerde praktijkvoorbeelden.

BEKIJK DE TRAILER

Systeemsverandering // economie voor de gemeenschap // toekomstdenken voorbij groei

Landgrabbed

Een film van Magdalena Krukowska – Polen/België – 2022 – 69 minLandgrabbed

Waar ooit dorpen stonden en families al generaties lang landbouw bedreven, staan vandaag uitgestrekte palmolieplantages van internationale bedrijven. Landgrabbed laat zien hoe internationale palmoliebedrijven hele dorpen verdringen en lokale gemeenschappen achterlaten met een verwoest landschap en gebroken toekomst. Wat gepresenteerd wordt als vooruitgang, blijkt vaak moderne uitbuiting, met diepe wortels in een koloniaal verleden. Maar het verzet groeit: boeren uit Ghana, Ivoorkust en Nigeria slaan de handen in elkaar en eisen hun land terug. 

Geschikt voor wie meer wil begrijpen over grondrechten, eerlijke handel en de impact van industriële landbouw op lokale gemeenschappen wereldwijd. Een nabespreking is essentieel om alternatieven te bespreken: hoe kunnen we kiezen voor agro-ecologische oplossingen en onze stem gebruiken voor rechtvaardige landbouwsystemen?

BEKIJK DE TRAILER

Grondroof // agro-industrie en neokolonialisme // lokale boeren vs. industriële landbouw // verzet

Feeding Tomorrow

Een film van Oliver English en Simon English – Verenigde Staten – 2024 – 79 minFeeding Tomorrow

Wat als ons voedselsysteem niet ten koste gaat van de natuur, maar er juist mee samenwerkt? Feeding Tomorrow neemt je mee naar inspirerende projecten waar agro-ecologie en voedseldiversiteit centraal staan. De film volgt pioniers in landbouw, gezondheidszorg en onderwijs die aan een veerkrachtiger systeem werken: gezonde voeding uit kleine, lokale landbouwbedrijven kan scholen en ziekenhuizen voeden, de bodem en biodiversiteit herstellen en mensen opnieuw verbinden met hun omgeving. 

Ideaal voor wie op een laagdrempelige manier kennis wil maken met de uitdagingen én kansen van het landbouwsysteem van de toekomst. Een nabespreking kan helpen om linken te leggen met onze eigen context en lokale initiatieven in de kijker te zetten.

Bekijk de trailer

Ecologische grenzen // voedsel als verbinding // hoopvolle alternatieven

 

Voor vragen stuur je een mailtje naar foodfilmfest@voedselanders.nl.  Bij onze Belgische collega’s kan je terecht via foodfilmfest@voedsel-anders.be.

Food.Film.Fest wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Voedsel Anders België & haar partners,