Eerlijk Loon voor Boeren

Stichting Boerengroep organiseert een serie hybride evenementen over de beweging voor eerlijk loon voor boeren en de mogelijkheden van solidaire betaling.

Woensdag 16 maart. 17:30-19:00. Hoe voer je ‘solidaire betaling’ precies in op je bedrijf als boer? Siem Ottenheim van tuinderij EetMeerbosch, heeft afgelopen jaar solidaire betaling ingevoerd en is daardoor van 12,- uurloon naar 21,- uurloon gegaan (een redelijk modaal inkomen). Hij komt vertellen hoe hij de berekening precies heeft gemaakt en hoe je dit communiceert met je oogstaandeelhouders, zodat ook jij een eerlijk inkomen kan gaan verdienen als CSA boer of tuinder. Meer info: boerengroep

Dinsdag 29 maart. 17:30-19:00. De internationale beweging voor een eerlijk inkomen voor boeren. Kunnen we CSAs en ‘solidaire betaling’ starten in andere landen in ’the global south’? Hoe draagt dit bij aan een eerlijk inkomen en voedselsoevereiniteit? Julian Cortes zal vertellen hoe hij een CSA is gestart in Colombia en toe wilt werken naar een eerlijk loon voor de boeren via solidaire betaling. Ook gaan we in op het idee van ‘solidaire lening’ als startkapitaal om een CSA te kunnen starten. Meer info: boerengroep

Solidaire betaling
Het concept van ‘Solidaire betaling’  is in de winter van 2020 ontwikkeld door Elske Hageraats bij Ommuurde Tuin. Elske: “Onze groentepakketten zijn nu gratis – ik wil niet verdienen aan het product. Ik wil gewoon dat de kosten – die horen bij duurzaam produceren – gedekt zijn, en een eerlijk inkomen voor mijn gewerkte uren: minstens een minimumloon, maar ‘t liefst een modaal uurtarief.” Daarnaast is een belangrijk onderdeel van solidaire betaling dat de klanten (de ‘oogstaandeelhouders’) kunnen betalen naar draagkracht, zodat iedereen toegang houdt tot schoon, duurzaam voedsel.Solidaire betaling in ‘t kort uitgelegd: Je berekent alle kosten van je bedrijf (zaden, compost, plantgoed etc.) én van je jezelf (zoals pensioen en verzekering). Je deelt al die kosten door het aantal oogstaandeelhouders. Die kosten per persoon moeten de mensen betalen. Daarnaast bereken je alle uren en deelt dat ook weer door het aantal oogstaandeelhouders. Dan weet je hoeveel uur je per persoon moet werken. De klant wordt dan gevraagd: “Wat is het uurloon dat je mij wilt betalen?” Het liefst is dit gebaseerd op eigen uurloon, zodat iedereen kan bijdragen naar draagkracht.

Noodzaak

Uit een recent onderzoek blijkt dat de meeste CSA boeren onder het minimumloon verdienen. Volgens de Rekenkamer (2019) heeft ongeveer de helft van de Nederlandse boeren een inkomen onder de minimum inkomensnorm, wanneer subsidies niet worden meegerekend (met subsidies erbij is het nog steeds 1/3e van de boeren die onder het minimum zit). Om ervoor te zorgen dat (boeren)boeren tenminste een minimumloon kunnen hebben, is dit concept ontwikkeld.

Meer info: