Een mycelium van voedselbewegingen kwam samen tijdens de Netwerkbijeenkomst van Voedsel Anders

Sinds de eerste grote conferentie van VA in 2012 is er heel veel veranderd. Toen moesten we nog bewijzen dat een ander voedselsysteem nodig was.  Nu, staan we op het punt een grote draai te maken in de omgang met de wereld onder onze voeten. Er zijn veel grote en kleinere, landelijke en regionale bewegingen bezig om dat voedselsysteem daadwerkelijk te veranderen. Ze zijn georganiseerd en ze bestaan uit boeren, burgers, NGO’s  en wetenschappers. Iedereen in die netwerken heeft iets te doen met voedsel in verschillende rollen (push, build, grow, break) en we hebben elkaar ook nodig.

Tijdens de paneldiscussie ontdekten we samen met Ida Simonsen (Tuinder in opleiding/Nationale Jeugdraad/Agroecologienetwerk/XR-Landbouw), Keimpe van der Heide (NAV, Platform ABC) en Jan Huigen (stichter Eemlanhoeve) hoe verschillende drijfveren, zorgen en zienswijzen onze vlammetjes voeden om ons in te zetten voor systemische transformatie. Ja, dáár vinden we elkaar: de kern van ons socio-economische systeem moet veranderen oom een transitie naar een duurzaam, inclusief en rechtvaardig voedselsysteem mogelijk te maken. Dus ook verbindingen zijn nodig met bewegingen die zich inzetten in andere thema’s. De bodem weet ons allemaal te inspireren over hoe we naar onze eigen rol kunnen kijken, maar ook hoe we als een geheel samen functioneren.

VoedselAnders – als platform – stelde tijden de bijeenkomst de vraag hoe zij zich verder zou moeten organiseren op een manier die past bij dit netwerk van netwerken.   Momenteel voelt het alsof degenen die aanwezig waren, een voedingsbodem zijn voor de hele beweging. Als een bodem met mycelium en allerlei organismen die 24/7 aan ‘t werk zijn om die bodem gezond te houden. Hoe zouden wij die voedingsbodem voor en met elkaar kunnen ontwikkelen?  Tijdens de bijeenkomst raakten meerdere mensen geactiveerd en geënthousiasmeerd om mee te denken en te helpen bouwen aan het VoedselAnders platform en haar rol als voedingsbodem voor de beweging. Zo hebben verschillende mensen zich bij het kernteam gevoegd of hebben een andere rol gepakt.

Ook werden er tijdens de workshops diverse connecties gesmeden en actieplannen uitgerold die rondom deze acuut relevante voedsel thema’s nu nodig zijn.

Bekijk hier het volledige verslag van de bijeenkomst en de workshops

Heb jij nog iets moois te delen over deze bijeenkomst, of heb jij ook zin om een rol te pakken binnen Voedsel Anders?

Mail ons: info@voedselanders.nl