Bescherm de rechten van boer(inn)en

Op 17 april is het Internationale Dag van de Boerenstrijd. Boeren en boerinnen over de hele wereld roepen regeringen op om hun rechten te beschermen.

Bijna de helft van de mensen in de wereld is boer(in). Zelfs in onze hoogtechnologische wereld eten mensen voedsel dat uiteindelijk geproduceerd wordt door boer(inn)en. Kleinschalige landbouw is niet alleen een economische activiteit; er zijn veel maatschappelijke meerwaarden aan verbonden. Voor velen betekent het leven.

De gezondheid en zekerheid van de wereldbevolking hangt dan ook af van het welzijn van boer(inn)en en van duurzame landbouw. Wereldwijd worden beide echter bedreigd door aanhoudende schendingen van de boerenrechten. Die zijn bijvoorbeeld het gevolg van het toenemende aantal gedwongen uitzettingen, onzekere toegang tot land, uitbuiting, misbruik en beperkte toegang tot rechtspraak, politiediensten, openbare aanklagers en advocaten voor bescherming tegen geweld. Ze zijn ook bijzonder kwetsbaar voor de effecten van klimaatverandering en bodemdegradatie. Een pijnlijke indicator voor afnemend welzijn is het hoge zelfmoordcijfer onder boeren in veel landen. Daarom is het belangrijk en noodzakelijk om de rechten van boeren te respecteren en te beschermen. Lees meer over de schending van boerenrechten in deze speech van Elizabeth Mpofu (La Via Campesina, 2017).

De Verklaring voor de Rechten van Boer(inn)en werd na jaren van campagne voeren en onderhandelen door o.a. boerennetwerk La Via Campesina uiteindelijk aangenomen door de Verenigde Naties in december 2018. De verklaring geeft een duidelijke kijk op de problematiek en noden van de boerenlandbouw. Nu is het aan regeringen, waaronder Nederland, om deze verklaring op nationaal niveau te implementeren.

De rechten van boer(inn)en bestaan onder meer uit:

 • Recht op leven en op een adequate levensstandaard.
 • Recht op land en grondgebied
 • Recht op zaden en traditionele kennis en praktijk van de boerenlandbouw
 • Recht op hulpmiddelen voor landbouw
 • Recht op kennis en landbouwtechnologie
 • Vrijheid om prijs en markt van landbouw producten te bepalen
 • Recht om de waarden van de boerenlandbouw te beschermen
 • Recht op biologische diversiteit
 • Recht op bescherming van het milieu
 • Vrijheid van vereniging, mening en expressie
 • Recht op toegang tot rechtspraak

Lees de Verklaring van de Rechten van de Boeren en Boerinnen en andere mensen die op het platteland werkzaam zijn

Deze tekst is een vertaling naar het Nederlands van de 73/165, United Nations Declaration on the Rights of Peasants and Other People Working in Rural Areas. De vertaling is tot stand gebracht door Toekomstboeren (La Via Campesina Nederland) en Boerenforum (La Via Campesina Vlaanderen) ter ere van de Internationale Dag van de Boerenstrijd.

Naast de formele declaratie is er ook een geillustreerde versie, waarin het belang van de rechten op toegankelijke wijze worden uitgelegd.

Wil je zelf iets doen? Doe dan mee met de #StayHomeButNotSilent campagne!

Tip: Bekijk op 17 april om 21u via een webinar de film ‘Globalize Hope’ over La Via Campesina