Vlaams online festival: Kiemkracht

Sinds februari vindt de online editie van het jaarlijks publieksfestival van Velt en Voedsel Anders Vlaanderen plaats: Kiemkracht. Tot begin april staan tal van workshops en lezingen op de agenda over uiteenlopende agroecologische initiatieven. De festival is een enorm succes: al meer dan 16.000 mensen meldden zich aan voor 16 prikkelende sessies. De agro-ecologische gedachte leeft, zoveel is duidelijk. 

Hieronder een selectie van de activiteiten.
Kijk op kiemkracht.eu voor het volledige programma en om je aan te melden.

MAART

DE KRACHT VAN VROUWEN: FEMINISME EN AGROECOLOGIE
DONDERDAG 11 MAART OM 20U

Ann Sterckx (eco-psychologe), Antoinette Simonart (bioboerin in opleiding), Gertrude Pswarayi-Jabson (landcoördinator PELUM Zimbabwe), Lisette Maneza (slam poet en muzikant), Suzy Serneels (beleidsmedewerker Broederlijk Delen). Moderator & ondersteuning: Fairouz Gazdallah (Solidagro) & Elisa Keustermans (student gender en diversiteit). 

De sociale beweging achter agroecologie strijdt al een tijdje voor het recht op gezonde voedselproductie en het behoud van de biodiversiteit. Deze beweging telt talloze boerinnen, die agroecologische praktijken hebben geadopteerd voor het welzijn van hun familie, hun gemeenschap en ons planeet. Hoe kan (eco)feminisme helend werken voor hen die zich dagelijks inzetten voor een gezonder leefmilieu, ondanks de systemische ongelijkheid die het patriarchaat in stand houdt?


REDDEN WE DE BIJ? EN DUS OOK DE MENS?
DINSDAG 23 MAART OM 20U

Door Louis De Jaeger (landschapsontwerper) en Lode Devos (bijenpsycholoog), gemodereerd door Steven Vromman.

Boeren verdwijnen, bijen verdwijnen, onze biodiversiteit verdwijnt, en daar willen wij met z’n allen iets aan doen. Twee bevlogen sprekers vertellen je over de bij in haar habitat, over het belang van diversiteit in het landschap, over struwelen en bijenvolken. En wat heeft de bij met de mens te maken? Welke rol speelt de bij in de landbouw?  Na een kortfilm volgt een geanimeerd debat waar ook jij deel van uitmaakt. Na afloop kan je meteen aan de slag om je eigen tuin of omgeving bij-vriendelijk te maken.


MAAK DE KORTE KETEN
DONDERDAG 25 MAART OM 20U

Door Sofie Vanthournout  (Voedselteams) en Wannes De Jonghe (Boeren & Buren)

De korte keten heeft een hoge maatschappelijke impact. Meer en meer mensen beseffen dit. Desondanks blijft het marktaandeel laag. Hoe kan jij als bewuste consument anderen meetrekken in deze beweging? We verkennen de korte keten via een panelgesprek. Daarna worden de deelnemers zelf aan het denken gezet.


APRIL

IT’S NOT THE COW, IT’S THE HOW
DINSDAG 6 APRIL OM 20U

Door Anthony Denayer (Dierenartsen zonder Grenzen) en Jeroen Watté (Wervel)

“Dé oplossing voor het klimaat en de biodiversiteit? Stop met rundsvlees en melk.” Dat hoor je vaak, maar dat is niet helemaal correct. Het hangt ervan af hoe je de koeien houdt. Anthony en Jeroen vertellen waarom rondtrekkende veehouderij één van de meest efficiënte en duurzame strategieën voor graslandbeheer is, hoe bodems kunnen herstellen dankzij herkauwers en hoe het welzijn van koeien kan worden verbeterd. Laat je inspireren door verschillende verhalen om ook ons eigen landbouwsysteem anders aan te pakken.


FERMENTEREN KAN JE LEREN
extra editie – DINSDAG 13 april OM 20U

Door Sam Dewilde en Leentje Speybroeck.

Groentefermentatie beleeft de laatste jaren een heuse revival. Deze oude bewaarmethode heeft immers heel wat troeven in petto. Naast het feit dat het een van de meest ecologische manieren is om groenten te bewaren, zorgt fermentatie ook voor een unieke smaak. Chefs maken er deze dagen dan ook gretig gebruik van. Tijdens deze workshop krijg je de kneepjes van de groentefermentatie helemaal onder de knie. En uiteraard houden we daarbij rekening met de seizoenen. Je ontdekt hoe fermenteren in elk seizoen weer anders is en dus smaakt. Om het nog boeiender te maken, improviseren we! Door groenten en smaakmakers te combineren, creëren we onze eigen unieke fermenten. En alsof dat nog niet volstaat, krijg je ook nog eens tal van tips om je fermenten te verwerken tot heerlijke gerechten.