Op woensdagmiddag 24 januari 2018 vond in de kas van De Moestuin in Utrecht de ‘Aftrap’ van de Voedselkaravaan plaats. Een illuster gezelschap uit het netwerk van Voedsel Anders kwam daar bijeen om sterke voedselverhalen en prikkelende ideeën uit te wisselen over de omslag in voedsel en landbouw.
Enkele van de aanbevelingen die naar boven kwamen:
- Laat zien dat de transitie naar een duurzame, regionale voedselvoorziening een grote trend is die niet meer kan worden afgedaan als ‘alternatief’, ‘niche’ of ‘folklore’.
- Breng de lopende voedselinitiatieven in kaart en maak regionale voedselketens zichtbaar en beleefbaar.
- Maak ontmoetingsplaatsen waar boeren, burgers, onderzoekers en beleidsmakers elkaar kunnen vinden om bestaande voedselinitiatieven te versterken, nieuwe te ontplooien en natuurlijk om sterke voedselverhalen met elkaar te delen.
- Kanaliseer de verontwaardiging en laat zien hoe het anders kan.
- Zet de lamp op succesverhalen, maar vertel ook over de voedseldrama’s die zich in stad en land voltrekken.
- En leg verbindingen met de rijke regionale voedselcultuur en -geschiedenis in Nederland en Europa.
Dit is zomaar een greep uit de ideeën die naar voren kwamen. Hiermee kan de Voedselkaravaan dit jaar goed bevoorraad op pad om nog meer gesprekken over de voedseltransitie aan te gaan met burgers, boeren, onderzoekers en beleidsmakers.
Foto’s: Daniel Gomez
- Uitgebreid verslag: De opbrengst van De Aftrap
- Nieuwe voedselverhalen verteld op De Aftrap:
Willem&Drees: ‘De transitie komt onze kant op!’
Vissen naar draagkracht van het water