Korte ketens en stadslandbouw

Korte ketens tussen producent en consument, bijvoorbeeld in de vorm van boerderijwinkels, groentepakketten en boerenmarkten, maken de verbinding tussen burgers en boeren directer en hechter en kunnen leiden tot minder transport (dus minder CO2-uitstoot) en tot betere afstemming tussen producent en consument wat resulteert in minder voedselverspilling.

In kortere, regionale voedselsystemen hebben boeren en burgers de prijs en kwaliteit van hun voedsel meer in eigen hand. Ook is er meer ruimte voor boeren, burgers, instellingen, bedrijven en gemeentelijke overheden om hun eigen initiatieven te ontplooien en samen te werken, daarbij de duurzaamheid en het dierenwelzijn in acht nemend. Met name in sterk groeiende steden in Afrika en Azië speelt stadslandbouw een cruciale rol, en draagt bij aan een vers en voedzaam dieet van arme bevolkingsgroepen. Andere voorbeelden in Nederland en Vlaanderen zijn buurtmoestuinen en schooltuinen, voedselcooperaties, lokale markten, stadslandbouwprojecten, community supported agriculture (‘deelgenoten- , of ‘oogstgenoten-tuinen), zelfpluktuinen en voedselbossen. Op onze Korte Ketens Kaart vermelden we alleen initiatieven die een redelijk volledige voedsel- of groentepakket aan derden leveren, Buurtgenoten produceren vnl voor zichzelf ( en bovendien zijn er daarvan zijn er al teveel  om ze allemaal op te nemen. Zie daarvoor bijvoorbeeld http://www.stadseboeren.nl

Eén antwoord op “Korte ketens en stadslandbouw”

  1. Nederland is de op 1 na grootste voedsel exporteur (producent) te wereld, afstanden zijn relatief zeer kort, vrachtwagens rijden naar supermarkten waar je al je boodschappen kan doen veel zelfs met de fiets, er wordt zeer effiecient in kassen op grote schaal in etages geproduceert (opbrengst 5x hoger per m2 en betre kwlaiteits/gezondheids controles dan op kleinschalige boerderijen waar er veel te weinig van zijn om Nederland te voeden)
    Gaan we straks allemaal lekker met de auto naar verschillende boerderijtjes rijden om producten bij elkaar te sprokkelen (reken dit eens voor ???)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *