Korte ketens tussen producent en consument, bijvoorbeeld in de vorm van boerderijwinkels, groentepakketten en boerenmarkten, maken de verbinding tussen burgers en boeren directer en hechter en kunnen leiden tot minder transport (dus minder CO2-uitstoot) en tot betere afstemming tussen producent en consument wat resulteert in minder voedselverspilling.

In kortere, regionale voedselsystemen hebben boeren en burgers de prijs en kwaliteit van hun voedsel meer in eigen hand. Ook is er meer ruimte voor boeren, burgers, instellingen, bedrijven en gemeentelijke overheden om hun eigen initiatieven te ontplooien en samen te werken, daarbij de duurzaamheid en het dierenwelzijn in acht nemend. Met name in sterk groeiende steden in Afrika en Azië speelt stadslandbouw een cruciale rol, en draagt bij aan een vers en voedzaam dieet van arme bevolkingsgroepen. Andere voorbeelden in Nederland en Vlaanderen zijn buurtmoestuinen en schooltuinen, voedselcooperaties, lokale markten, stadslandbouwprojecten, community supported agriculture (‘deelgenoten- , of ‘oogstgenoten-tuinen), zelfpluktuinen en voedselbossen. Op onze Korte Ketens Kaart vermelden we alleen initiatieven die een redelijk volledige voedsel- of groentepakket aan derden leveren, Buurtgenoten produceren vnl voor zichzelf ( en bovendien zijn er daarvan zijn er al teveel  om ze allemaal op te nemen. Zie daarvoor bijvoorbeeld http://www.stadseboeren.nl

2 reacties

  1. Ruud

    Nederland is de op 1 na grootste voedsel exporteur (producent) te wereld, afstanden zijn relatief zeer kort, vrachtwagens rijden naar supermarkten waar je al je boodschappen kan doen veel zelfs met de fiets, er wordt zeer effiecient in kassen op grote schaal in etages geproduceert (opbrengst 5x hoger per m2 en betre kwlaiteits/gezondheids controles dan op kleinschalige boerderijen waar er veel te weinig van zijn om Nederland te voeden)
    Gaan we straks allemaal lekker met de auto naar verschillende boerderijtjes rijden om producten bij elkaar te sprokkelen (reken dit eens voor ???)

    Beantwoorden
    • greet

      In ‘korte ketens’ krijgt de boer 40 tot 60% van de euro die de consument besteedt, in plaats van dat hij ‘afgeknepen’ wordt in de gangbare voedselketen. En je kunt als consument weten waar je eten vandaan komt, met weinig verpakking te maken krijgen (rechtstreeks in de tas), en ik eet liever groenten die in een gezonde bodem gegroeid zijn dan op steenwol of dergelijke. en Nederland zou zich prima zelf kunnen voeden, zelfs als we zoveel vlees blijven eten als nu, volgens een LEI rapport, zie aardeboerconsument.nl/meeruiteigenregio

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *