Red Bijen!

Nu of nooit – teken het initiatief Red bijen en boeren!
deadline 30 september

  We zijn al met 3/4 miljoen en overal in Europa helpen nu mensen en organisaties in de eindsprint. Om een eind te maken aan een giftig tijdperk en voor herstel van de biodiversiteit! Teken het officiële voorstel aan de EU via www.redbijen.nl (de persoonlijke gegevens zijn niet voor de organisatie maar voor de overheid, om in een steekproef het percentage geldige stemmen te bepalen, daarna worden ze verwijderd).
> Teken het EBI hier

Help bijen en biodiversiteit met een digitale steun in de rug


1. Deel dit bericht en vraag je vrienden dat ook te doen

Heb je al een mail ter aanmoediging gestuurd aan je vrienden? Zoals:

‘Beste vrienden, het gaat erg slecht met bijen en insecten en bestijdingsmiddelen spelen een kwalijke rol. Ze vergiftigen ons voedsel en ons milieu. Laten we stoppen met dit gif. Dan kunnen we de biodiversiteit herstellen voor een mooie toekomst voor ons en de volgende generaties. Doe mee met mij en 750.000 Europeanen. Vraag de EU om pesticiden uit te faseren en natuurinclusieve landbouw te bevorderen. Teken alsjeblieft dit officiële Europese Burgerinitiatief Red Bijen en Boeren. Dank je!’
 
Kies de contacten in je adresboek en zet ze in de BCC. De reacties zullen je verbazen, ook van mensen waarvan je misschien dacht dat ze geen interesse zouden hebben.

2. Gebruik je WhatsApp, Signal, Telegram
 
Ja, natuurlijk, je kan ditzelfde bericht ook met je telefoon versturen! Stuur het naar groepen of individuen in de app. Herhaal dat tot je al je contacten hebt gehad. Best leuk om te doen! De meeste mensen lezen het en sommigen zullen gelijk tekenen en het verder delen.

3. Deel de oproep op je social media
 
Gebruik je Instagram, Facebook, LinkedIn of welk netwerk ook. Deel je eigen oproep en onze posts op Facebook, Instagram of Twitter.

4. Vind een organisatie die een mailing wil uitsturen
 
Natuurorganisaties, dierenvrienden, voedsel netwerken, vakbond, consumentenbond, politieke partij, kerkelijke organisaties. Lokaal, regionaal of landelijk. Klein of groot. Alles helpt! Vind iemand die een mailing aan de leden kan uitsturen en overtuig ze van het belang om een speciaal bericht te verzenden over Red Bijen: het is nu of nooit! Of vraag ze in elk geval het op te nemen in hun nieuwsbrief.
 
Mailingen werken vele malen beter dan alleen een bericht op social media. Laat ons weten als het lukt, dan stimuleer je ook anderen!

5. Druk A4-posters af en hang ze op zichtbare plaatsen op

Ze zijn hier to downloaden, en ze bevatten een QR-code waarmee mensen de petitie direct online kunnen ondertekenen. Denk aan alle mogelijke plaatsen waar je ze zou kunnen ophangen: biowinkels, bibliotheken, volkstuinen, buurtcentrums…

6. Verzamel direct handtekeningen op papier formulieren

Papier formulieren zijn ook beschikbaar om handtekeningen te verzamelen, bijvoorbeeld met jouw buren. Op de document vind je alle nodige informatie om goed de formulier in te vullen, samen met de retour adres.

Dank voor je hulp! Samen kunnen we het voor elkaar krijgen!

Vrijwilligers gezocht!
24 sept: actie in Utrecht tijdens de Klimaatstaking
 
Het burgerinitiatief Red bijen en boeren heeft bijna 750 000 ondertekeningen verzameld. Help je mee voor de 1 miljoen? Op 24 september gaan we handtekeningen verzamelen op het Jaarbeursplein in Utrecht tijdens de Klimaatstaking. Jouw klus als vrijwilliger is heel simpel: je verspreidt kaartjes waarmee mensen makkelijk zelf digitaal hun handtekening kunnen plaatsen. Doe je mee? Meld je aan voor 17 september.


teken het Europese Burgerinitiatief


Heerlijk he, de lente? Bloesem, vrolijke vogels, zoemende insecten. Help je mee om juist nu een stap te zetten voor meer biodiversiteit? Het Europees Burgerinitiatief Red Bijen en Boeren ijvert voor terugdringen van landbouwgif. Plus een goed inkomen voor boeren die samenwerken met de natuur. Voor eind september zijn 1 miljoen handtekeningen nodig, we zijn nu op de helft. Nederland loopt nog flink achter. Daar gaan we wat aan doen. Help je mee? Teken het initiatief hier. Verspreid deze oproep (met je eigen tekst) alsjeblieft vooral ook actief in je eigen netwerk.

Heeft een ondertekening zin?

Samen krijgen we duurzame landbouw hoger op de EU agenda. Helpt dat? Het kan gebruik van gif versneld terugdringen. Het biedt tegenwicht aan de sterke lobby van de bedrijven die verdienen aan gebruik van zo veel mogelijk gif. Dus moeten we veel van ons laten horen.

Lastig?

Alweer een handtekening. Nog wel met persoonlijke gegevens. Ja, zo gaat dat met iets dat op een referendum lijkt. Daar horen regels bij om dubbele handtekeningen te voorkomen. Laat je daardoor niet ontmoedigen!

Waarom loopt Nederland achter?

Een burgerinitiatief moet niet alleen 1 miljoen handtekeningen binnenhalen. Daarnaast moeten in elk geval 7 EU landen de minimum drempel halen. Dat is al gelukt in 6 landen, waaronder België, Duitsland en Frankrijk. Nog niet in Nederland, want hier helpen nog geen grote organisaties of partijen actief aan het bekend maken van het initiatief. Dus kaart het vooral ook aan bij clubs waarvan jij vindt dat ze dit zouden moeten steunen.

Maar tot die tijd: teken zelf, deel het zoveel je kan en roep je familie en bekenden op hetzelfde te doen.
 
Dank je!


Op 8 juli heeft Voedsel Anders een meetup georganiseerd rond het thema Red bijen en boeren. Kijk de teasers hieronder.

Wankja Ferguson –
wilde bijen in gevaar
Sonne Copijn –
ongepast EU-beleid voor de bijen
Tjerk van Dalhuisen – controverse over beoordeling glyfosaat

Een eind aan de oranje velden – Gif past niet bij gezonde bodem

Een minder vrolijk verschijnsel in het voorjaar: geel oranje grasland. Doodgespoten met gif. Om daarna het gras onder te ploegen en opnieuw in te zaaien. Een gebruik uit een aflopend giftig tijdperk. Dit zogenaamde scheuren van grasland jaagt koolstof uit de bodem als CO2 de lucht in. Het gif is schadelijk voor het bodemleven en de meestal ingezaaide monocultuur maakt een einde aan biodiversiteit. Het doodspuiten is omstreden en ontmoet steeds meer weerstand in de maatschappij. Gele velden zijn geen gezicht. De Tweede Kamer nam in 2018 en 2019 moties aan om het gebruik van glyfosaat voor dit doel te verbieden. De minister en het ministerie schoven het volgens aloude Hollandse poldertraditie op de lange baan. Het LTO is gevraagd te kijken naar alternatieven in het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming 2030. Dus we gaan nog vele jaren zo door, tenzij …
 
Een aantal mensen wil een zwartboek te maken over deze praktijk. Niet om de boer aan te klagen, wel het systeem dat de boer stimuleert om zo te werken. Het kan anders, beter. Foto’s met vermelding van plaats en datum zijn welkom per mail aan tjerk@aseed.net


Landbouwchemie – zullen we maar eens afscheid gaan nemen?

In deze afgewogen en zorgvuldige beschouwing kijkt Fransjan de Waard naar de positie van boer en burger. Hoe komen we tot de noodzakelijke verandering, zonder lijnrecht tegenover elkaar te staan. Hoe gaan we het gesprek aan en hoe komen we samen tot nieuwe oplossingen?
> Lees het artikel