MEET OUR SPEAKERS: Edie Mukiibi

Edie Mukiibi lives in Uganda, from where he works as Vice President of Slow Food International and Executive Director of Slow Food Uganda. Edie is first and foremost a passionate agronomist, food activist, and educator. After having studied Agricultural Land Use and Management at Makerere University, he has focused on promoting ecological and organic farming in Uganda and abroad. Since he became Vice President of Slow Food International in 2014, he has fully dedicated himself to some of Slow Food’s essential topics such as gastronomic heritage, local food cultures, food sovereignty and sustainability, both in Uganda as well as across the globe. He has also been named as ‘empowering educator’ on the 50 NEXT list of ‘people shaping the future of gastronomy’.

Edie prefers to spend most of his time in the field, face-to-face with small-scale farmers. Not to tell them how to farm, but rather to work together to unravel what strengths their way of farming already has. 

About Slow Food

Slow Food is worldwide food-movement that works for good, clean and fair food for all. We bring people together from across the food-chain: farmers and gardeners, chefs, fishermen and -women, scientists, entrepreneurs and consumers. Together we tackle important food issues and offer a platform for changemakers; people who dare to do it differently, with attention to man, animal and nature.

The Slow Food network consists of millions of people worldwide; we are active in 160 countries with over 1500 local communities and we have a strong international youth network (SFYN).

NL:

Over Edie Mukiibi

Edie Mukiibi woont in Uganda, waar hij werkt als vicepresident van Slow Food International en uitvoerend directeur van Slow Food Uganda. Edie is op de eerste plaats een gepassioneerd agronoom en voedselactivist. Nadat hij ‘Agricultural Land Use and Management’ heeft gestudeerd aan Makerere University, heeft hij gewerkt aan het promoten van ecologisch en biologisch boeren in Uganda en daarbuiten. Sinds hij vicepresident van Slow Food geworden is in 2014, richt hij zich op Slow Food thema’s als gastronomisch erfgoed, lokale voedselculturen, voedselsoevereiniteit en duurzaamheid, zowel in Uganda als wereldwijd. Hij wordt genoemd als ‘empowering educator’ in de 50 NEXT list van ‘mensen die de toekomst van de gastronomie vormen’.

Edie is het liefst te vinden in het veld, een-op-een met kleinschalige boeren. Niet om ze te vertellen hoe het moet, maar juist om samen de kracht van hun manier van boeren te achterhalen. 

Over Slow Food

Slow Food is een wereldwijde voedselbeweging die zich inzet voor good, clean en fair voedsel voor iedereen. Wij brengen mensen uit de hele voedselketen samen: boeren en tuinders, chefs, vissers, wetenschappers, ondernemers en consumenten. Met hen pakken we belangrijke voedselvraagstukken aan en we bieden een platform voor veranderaars; mensen die het anders durven te doen met aandacht voor mens, dier én natuur.