Maaltijdboxen wel of niet duurzaam en eerlijk?

Maaltijdboxen passen in de trend van ‘laat maar bezorgen, dan hoef ik het niet te  halen’. Het kost wel de nodige benzine/diesel/elektriciteit.

Het is belangrijk wat voor box je kiest. Wij vermelden op de ‘korte ketens kaart’ ook maaltijdboxen, maar niet alle. Welke niet? Zie daarvoor de 4 argumenten onder

Criteria (aanbevolen uitgangspunten voor korte voedselketens)

Vaak is er weinig of niets te vinden over punt 1 van die criteria: ‘ken je boeren’ en 2 ‘goede kwaliteit’ (liefst biologisch, van het seizoen, uit de eigen streek), en niets over 3 : krijgt de boer een flink deel van de euro die de consument betaalt?   Of over 4: wie beslist, en waar blijft de winst? Is het een democratisch gerund bedrijf (bijvoorbeeld een coöperatie) of is het een hiërarchisch gerund bedrijf? En dan is er later nog een vijfde criterium aan toegevoegd: geen of minimale verpakkingen).

Om die redenen staan de meeste maaltlijdboxen NIET op de ‘korte ketens kaart’, zoals Hello Fresh, Albert Heijn, Marley Spoon. Daar zitten grote investeerders achter (bijv. Zalando); geen winstdeling, weinig voor de boer, w.b. ‘regionaal’: zo mogelijk Nederlandse producten. (Sommige van die boxen zijn niet lokaal, niet nationaal, maar  internationaal.)

Ons advies: speur de respectievelijke websites af en stel vragen over alle criteria punten die hierboven genoemd zijn. Of, makkelijker: neem de maaltijdboxen of andere bezorgdiensten die WEL op de ‘korte ketens kaart’ staan!   Bijvoorbeeld maaltijdboxen van Willem en Drees, Beebox, Rechtstreex, Beter Bio, en zie de andere paarse icoontjes (druppels) op de kaart. Als je onder die kaart op ‘distributie/winkel’ klikt krijg je het overzicht van alleen winkels/maaltijdboxen.

Sommige boxen hebben veel verspreidpunten dus komen vaak voor op de kaart (Beebox), andere juist weinig (Rechtstreex); Hier speelt mee: hoe meer verspreidpunten hoe minder regionaal, maar onderzoek zelf wat in jouw omgeving voor jou de beste keus is.

Wat de producten van Willem en Drees betreft hebben we een ander probleem: er zijn teveel verkooppunten om op onze kaart te vermelden. Zij maken vaak gebruik van supermarkten, vooral Jumbo en Spar, maar zie hier hun kaart, met vast wel iets bij jou in de buurt.

Aan de Krat en de Heerlijk Eerlijk box en de Streekbox (Ekoplaza) hebben we info gevraagd over  het aandeel voor de boer, en over democratie en winstdeling, want daar vermelden ze niets over.

 

========================================================

Een greep uit de andere boxen die het niet haalden:

Mathijs Maaltijdbox (geeft als enige info: we proberen zoveel mogelijk seizoensgroenten uit Nederland te halen),

Zinner Dinner (‘De biologische Foodbox in een tas’ gevestigd in Amsterdam). Géén info over het aandeel voor de boer, democratie en winstdeling.

Lees ook een artikel van Foodlog over maaltijdboxen. Daar staat ook een link naar een ander overzicht, door Trouw. En een artikel van iemand die zich afvraagt of de boer er veel mee opschiet, ‘onze’ vraag dus. Hij noemt ook de ‘Verse Oogst Box’, van The Greenery, (de Nederlandse veilingen). Kortom, het aanbod aan boxen lijkt onuitputtelijk. Maar denk aan onze criteria. Eet niet alleen jezelf maar ook het voedselsysteem gezond.