Toelichting op de Korte Ketens Kaart

 

Wat kun je allemaal vinden op de ‘Korte Ketens Kaart‘ van Voedsel Anders?

 

Samenwerkende boeren die gezamenlijk een webshop beheren of uitgiftepunten bevoorraden of op een andere manier huishoudens in de eigen regio van dagelijkse boodschappen (m.n. groentes) voorzien.

Consumenten (groenteclubs, voedselcollectieven): Groepen huishoudens die gezamenlijk het initiatief hebben genomen om producten van boeren uit de regio te betrekken. 

Boeren en consumenten gezamenlijk. Dat kan variëren van: enerzijds  meedenken over het teeltplan en het salaris van de boer of meewerken op het land, of zelf je eigen eten plukken, tot anderzijds (minimaal ‘meedoen’): per seizoen betalen en je krijgt een tas bij de deur, of een  CSA = community supported agriculture: gedeelde verantwoordelijkheid van producenten en consumenten. 

Stadsbewoners: stadslandbouw  Het begrip ‘stadslandbouw’ omvat zowel de productie van voedsel binnen de stad als voedselproductie langs de randen van de stad.  Op de ‘Korte Ketens Kaart’ is nemen wij vooralsnog, uit praktische overwegingen, alleen stadslandbouw op, waar (ook) voedsel verkocht wordt.

Voedselbossen  en permacultuur-tuinen, die nog niet zo lang bestaan en tijd nodig hebben om te groeien, dus (nog) geen producten verkopen.

Distributie via winkels en food hubs  In deze categorie is er een glijdende schaal tussen bijvoorbeeld enerzijds een coöperatieve winkel’ zoals De Nieuwe Graanschuur (Amersfoort) of maalltijdboxen/diensten zoals Beebox.

 =================================

N.B.

 

2.      Op de kaart worden zelfpluktuinen niet genoemd, omdat In zelfpluktuinen per keer en per boodschap wordt betaald; er is geen stevige band tussen een groep consumenten en de producent .  Kijk zelf op www.pluktuinen.nl : alle pluktuinen in Nederland.

Hier enkele links van andere korte ketenoverzichten:

natuurwinkels, streekproducten, boerenmarkten, natuurvlees, groentenpakketten, webshops, etc. : zie  Buurman Boer – lokaal en/of biologisch: waar te vinden? www. aardeboerconsument/hiertekoop

boeren(coöperaties) per provincie,en  landelijke netwerken van al dan niet biologische bedrijven:  www. aardeboerconsument/vandeboerinjebuurt

Hoe vind je (als boer) particuliere afnemers in je streek / boerenmarkten / grotere afnemers: aardeboerconsument.nl/naar-je-klant-je-buurt

achtergondinfo, bijvoorbeeld: Kan Nederland zichzelf voeden? Wat zijn de regels die de overheid hanteert, kan er niet meer via ‘korte ketens’ aanbesteed worden? Zijn er in het buitenland ook dit soort ontwikkelingen? etc. )aardeboerconsument.nl/meeruiteigenregio

Verspilling tegengaan, en verduurzaming in de zorg (propageert ook lokale afzet): St. Diverzio, www.diverzio.nl