Begraaft Amsterdam de voedseltransitie met de Lutkemeer?


Foto’s: behoudlutkemeer.nl

Begin september ontruimde de politie de moestuinen in de Amsterdamse Lutkemeerpolder. Mogelijk verdwijnt binnenkort ook het enige Amsterdamse biologische akkerbouwbedrijf De Boterbloem onder een laag zand om plaats te maken voor een bedrijventerrein. Daarmee mist Amsterdam een unieke kans om echte verandering in te zetten.

In plaats van het oude betondenken met dode bedrijventerreinen werd verderop in al een start gemaakt met een nieuw en duurzaam concept met levende landbouw aan de rand van de stad. De Tuinen van West zijn een mooi voorbeeld van wat mogelijk is. De Lutkemeerpolder kan een voorbeeld worden voor vele andere steden in de wereld. Het plan Biopolder Lutkemeer is een pleidooi voor het structureel herbestemmen van 43 hectare in de Lutkemeerpolder tot stadlandbouwzone. Dit is een prachtig plan om op schaal voedsel te verbouwen aan de rand van de stad, op het enige echt voor landbouw geschikte stuk grond dat Amsterdam rijk is. Bovendien is het gebied volledig in handen van een BV waarvan de gemeente groot-aandeelhouder is, samen met omliggende gemeenten.

Daarmee vormt de Lutkemeerpolder een unieke mogelijkheid om lokaal gezond voedsel te produceren met natuurinclusieve landbouw, biodiversiteit te bevorderen, bewoners daarbij te betrekken, ervaren en startende agrarische ondernemers een kans te bieden, nieuwe Community Supported Agriculture (CSA’s) op te zetten, kinderen op grote schaal voedsel- en natuureducatie te bieden, multiculturele gezonde voedselprojecten op te zetten en scholen en andere instellingen van lokaal voedsel te voorzien.

Dit plan kan de stad echt veranderen, voor vele generaties. Met zo’n keuze kunnen bestuurders echt een verschil maken en visie tonen. Maar tot nu toe is deze gouden kans niet besteed aan het huidige gemeentebestuur van GroenLinks, D66, SP en PvdA – toch allemaal partijen die zeggen zich in te zetten voor duurzaamheid, gezondheid, vernieuwing, sociale cohesie en betrokken burgers.

“Een week nadat het college haar visie op voedsel in de stad presenteerde walsen tractoren de #Lutkemeerpolder plat om er een bedrijventerrein te plaatsen. Een niet uit te leggen keuze tijdens de #biodiversiteitscrisis en de #klimaatcrisis @GroenLinks020”

– @020BIJ1 op Twitter

Het is gelukkig nog niet zover, want de politiek heeft de keuzes nu nog in eigen hand. Echte transitie betekent afstappen van oude plannen en denkwijzen uit het verleden en omschakelen naar duurzame plannen van de toekomst. Zorgen over claims van de projectontwikkelaar als het bedrijventerrein niet doorgaat? Flauwekul, want de gemeente is grootaandeelhouder van die BV. Bovendien, wat zijn enkele tientallen miljoenen op de begroting van de stad Amsterdam, als het gaat om zo’n belangrijke investering in de toekomst.

Dus wat gaat het worden? Gaan een Groen Links wethouder en een progressief bestuur echt een biologische boerderij ontruimen voor een grijs bedrijventerrein? De laatste nooit bespoten vruchtbare biologische akkers in Amsterdam bedelven onder een laag bouwzand en beton? Of durft ze toch te kiezen voor een triomf van de voedseltransitie in Amsterdam?

Teken de petitie en volg de ontwikkelingen op http://behoudlutkemeer.nl/petitie/

Lees ook: Polder weg voor bedrijven: ‘Gemeente is nietsontziend’ (NRC, 2 oktober 2019)